Rezidba jabuke uz pomoć digitalne tehnologije - recept za odličnu rodnost

Orezivanje je najvažnija pomotehnička mera koja se sprovodi u zasadu jabuke. Primeni ove mere treba pristupiti ozbiljno jer od nje zavise kvalitet i količina prinosa. Sama rezidba i način na koji se ona vrši zavisiće od starosti, sorte i uzgojnog oblika voćke. Kako biste orezivanje sproveli što bolje, od velike pomoći mogu biti i digitalne tehnologije - pa čak i aplikacije, pogotovo u kombinaciji sa drugim merama koje se sprovode.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Jabuka se može orezivati već u decembru, ali važno je istaći da rezidbu treba obavljati tokom sunčanih dana i na temperaturama višim od 5 stepeni.

Stručnjaci ističu da ne postoji univerzalno pravilo orezivanja zbog toga što ekološki uslovi tokom vegetacije biljke (temperatura, vlažnost vazduha, količina padavina, količina hraniva u zemljištu, itd.) nikada neće biti identični.

U cilju što veće efikasnosti, potrebno ustanoviti potencijalnu rodnost, a to se obavlja nekoliko nedelja pre početka rezidbe.

 

Da bi se ustanovila potencijalna rodnost, neophodno je imati adekvatna optička pomagala i dobro poznavanje anatomije cvetova. Radi pouzdanije procene, moguće je obaviti laboratorijske analize. Na osnovu testiranja različitih uzoraka dvogodišnjih i trogodišnjih grana utvrđuje koje su grane sa najkvalitetnijim pupoljcima i cvetovima tj. sa najboljom potencijalnom rodnošću, te grane se naravno ostavljaju na stablu.

 

Cilj orezivanja je da se uspostavi i održava pravilan razvoj biljke usmeravanjem rasta na delove koji su funkcionalniji. Uklanjanjem nefunkcionalnih grana rasterećuje se korenov sistem, a uklanjanjem starih grana stimuliše se razvoj novih, zdravih i rodnijih.

 

Postoji nekoliko kategorija grana koje se uklanjaju:

-bolesne grane,
-dvogodišnje i trogodišnje grane i
-starije grane


Bolesne grane se uklanjaju iz higijenskih razloga. Sprečavanje pojave i širenja bolesti je izuzetno važno za rodnost. Delovi biljaka koji su zahvaćeni bolestima, zatim oštećene, suve, sasušene grane, jednogodišnji lastari, se uklanjaju prvi. Važno je imati u vidu da se rezidba mora kombinovati za hemijskom zaštitom, a primena hemijskih sredstava zavisi od niza faktora.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: Rezidba jabuke, digitalne tehnologije, recept za odličnu rodnost
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»