Ušteda novca i vremena najveće prednosti „pametne“ poljoprivrede

Dronovi, roboti, satelitski snimci - sve su to tehnologije o kojima možemo ponešto čuti svakog dana. Kada je reč o njihovoj primeni u poljoprivredi, proizvođači su malo sumnjičavi. Kako moderne tehnologije pomažu poljoprivrednoj proizvodnji saznali smo od Lazara Jovanovića, tvorca inovativnog rešenja za navodnjavanje.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Svakom proizvođaču je najvažnije da na kraju sezone zaradi što više. Važna stavka u toj računici su i troškovi. Upravo je ovo jedna od prednosti upotrebe savremene tehnologije.

 

„Postoji više prednosti primene modernih tehnologija u poljoprivredi. Prva je smanjenje radne snage i smanjenje uticaja ljudske greške na proizvodnju. Druge značajne prednosti su: ušteda vremena ušteda novca i kontrolisani uslovi proizvodnje.

 

Smanjenje radne snage dolazi do izražaja u velikim voćnjacima preko 10ha jer je površina koja se želi kontrolisati velika i recimo mobilna aplikacija može u velikoj meri da olakša upravljanje voćnjakom.

Ušteda novca i vremena se najbolje vidi na primeru manjih voćara koji ne žive blizu parcele na kojoj vrše proizvodnju, dok su kontrolisani uslovi proizvodnje bitni i za jedne i za druge jer svi žele kvalitetan rod i visok profit.

 

Ako govorimo o našem rešenju, važno je reći da je naša aplikacija dovoljno “pametna” da samostalno donosi odluke o navodnjavanju, pa čak i sama upravlja navodnjavanjem kompletnog voćnjaka. Naravno, neophodno je da čovek vrši nadzor sistema, a eventualne intervencije su neophodne samo u slučaju kvara opreme ili pucanja cevi“, objašnjava naš sagovornik.

 

„Lako je reći“, sigurno ste pomislili. Prozvođači imaju razne predrasude kada je reč o uvođenju inovacija, ali polako shvataju njihov značaj. Kao neko ko svakodnevno ima kontakt sa poljoprivrednicima, ovaj mladi inovator nam je preneo kako oni reaguju na nove tehnologije.

„U početku su bili veoma skeptični jer sve što je novo nosi dozu sumnje i straha. Sada, posle par godina korišćenja zadovoljni su jer su videli da su to uređaji koji im u velikoj meri olakšavaju svakodnevne poslove.

Mislim da je veliki broj poljoprivrednika upoznat sa činjenicom da razni pametni sistemi postoje. Ipak za širu primenu modernih tehnologija u poljoprivredi tržište Srbije još uvek nije spremno, ali će sigurno u bliskoj budućnosti biti.“

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: prednosti „pametne“ poljoprivrede, digitalna poljoprivreda, poljoprivreda