AgroSens – platforma Digitalne poljoprivrede Srbije

Jedna od oblasti koja prolazi kroz najdinamičnije promene na krilima Četvrte industrijske revolucije je poljoprivreda. Dronovi, GPS uređaji i varijabilni rasipači se sve češće mogu videti na našim njivama, ali i dalje postoje nedoumice oko primene visokih tehnologija, kao i objektivne prepreke za njihovo masovnije korišćenje. Institut BioSens iz Novog Sada je upravo iz ovih razloga osnovao prvu Digitalnu farmu u Srbiji.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Digitalna farma je koncept razmene znanja i iskustva između poljoprivrednika, agronoma i akademskih institucija koji se sastoji iz dva dela. Njen fizički deo čine Otvoreni dani koji se održavaju na samoj njivi, dok virtuelni deo čini platforma AgroSens. Na adresi www.agrosens.rs poljoprivrednici iz naše zemlje mogu da potpuno besplatno prate stanje useva i planiraju poljoprivredne aktivnosti uz pomoć mobilnog telefona ili računara. Registracija je veoma jednostavna, a od korisnika se zahteva samo da odabere svoje parcele iz katastra ili ih iscrta na mapi Srbije. Nakon toga se dobija čitav niz podataka među kojima su vremenska prognoza za lokaciju parcele, istorijski meteo podaci, podaci o pojavi biljnih bolesti, informacije o najnovijim tehnologijama dostupnim na tržištu i dr. Ipak, možda i najzanimljiviji deo AgroSensa čine satelitski snimci.


Evropska svemirska agencija lansirala je Sentinel satelite koji imaju široku primenu u poljoprivredi. Zaslugom Instituta BioSens, Srbija je postala jedina država van EU koja ima slobodan pristup snimcima sa ovih satelita u punom opsegu. Kao što ljudsko oko razlikuje 3 komponente svetlosti (crvenu, zelenu i plavu), Sentineli razlikuju čak 13 komponenti! To znači da vide i ono što mi ne vidimo, a ponekad su upravo infracrveni i termalni delovi spektra ti koji nam najviše govore o „zdravstvenom stanju“ biljaka. Obradom 13 spektralnih kanala se dalje izračunavaju vegetacioni indeksi koji nam ukazuju na rast biljaka, intenzitet suše, rasprostranjenost biljnih bolesti i na potrebu biljaka za navodnjavanjem i đubrenjem.

Vegetacione indekse korisnici AgroSensa dobijaju svakih pet dana na rezoluciji od 10 m i na osnovu njih mogu da u jednom dahu sagledaju situaciju na čitavoj njivi i donesu optimalne odluke. Uzimajući u obzir specifičnost različitih delova njive i rast useva u njima moguće je optimalno isplanirati aktivnosti na njivi, kao i skladištenje i prodaju poljoprivrednih proizvoda. Na ovaj način visoke tehnologije stavljamo u službu poljoprivrednika, dajemo im priliku da naprave uštede u potrošnji repromaterijala i, što je najvažnije, povećaju profitablinost svog gazdinstva.

Povezane teme: AgroSens, platforma Digitalne poljoprivrede Srbije, Dron, digitalna farma