Robotima pred vratima za početak ponudite kafu

Srbija predugo čeka VELIKI PRASAK sopstvene poljoprivrede, odnosno sveukupnog agrara. Međutim, bez uvođenja novih tehnologija, digitalizacije i kompjuterizacije čekanje će se nastaviti bez jasnog roka za taj značajni događaj.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Dobro je što odavno za naše vitezove oranica nije više mit da se uspešno oranje može obaviti samo sa uhranjenim konjima i poslušnim volovima, već da i traktori, kombajni i brojne druge poljoprivredne mašine sa ugrađenim navigatorima, satelitskim telefonima i internetom ZNAJU kući da se vrate.

 

Iako po ovom pitanju tapkamo u mestu, naši motivi, računica i prednosti su u tome što na raspolaganju imamo preko 3,5 miliona hektara obradivih oranica, na Beogradskom univerzitetu u podužoj liniji 100.000 studenata i, iznad svega, VEROVANJE u ono što želimo.

 

Kada su nedavno završeni arheološki radovi na lokalitetu Anine iz perioda Rima u ataru sela Ćelije kod Lajkovca, pažnju su skrenuli dobro očuvani vodovod u sastavu kompleksa, kao i podno grejanje ugrađeno u nekoliko objekata. Dakle, to se desilo pre više od 2.000 godina, a da iznenađenje bude veće, Anine nisu bile letnjikovac niti neki slični rekreativni centar za odmor legionara, već jedno od glavnih skladišta hrane, pre svega žitarica, sa područja današnjeg Kolubarskog okruga, dela Mačve i Šumadije.

 

Ovaj podatak vezujem za poljoprivredu i način na koji je ona i u tim vremenima bila uvažavana. I najveća egipatska žitnica poznata u našem narodu kao Misir, nije pala s neba. Stvorili su je ljudi, odnosno dalekovidi faraoni angažujući najumnije tadašnje glave da naprave procene i proračune kako na najbolji način iskoristiti ogromne nanose plodonosnog mulja koji je donosila reka Nil u svoje nepregledno ušće.

 

Nisu skrštenih ruku, kada je u pitanju poljoprivreda, odnosno proizvodnja hrane, sedeli ni Feničani, Persijanci u Antičkoj Grčkoj, Kini, kao ni Maje u Južnoj Americi, niti mnoge druge civilizacije.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: Roboti, Digitalizacija u poljoprivredi, poljoprivreda