PRVO TRAKTORI, a dronovi neka se pripreme

Srpski agrar je poput akcionog filma u kojem se smenjuju brojni kadrovi puni iznenađenja, obrta, dijaloga i monologa, pucnjave (na sreću, sa promašajima), razočaranja, ljubavi na određeno vreme, kao i promocija svakoraznih novotarija.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 


Upravo neke od tih novotarija koje su žargonski nazvane TEHNOLOŠKA ILI NAUČNA FANTASTIKA, ovih dana bolje reći prolećnih meseci skreću pažnju vitezova oranica, ali i takozvane šire i stručne javnosti. Međutim, kako su kod nas novi traktori ili kombajni za jedno prosečno gazdinstvo prava FANTASTIKA ne čudi rezervisanost domaćih poljoprivrednika prema obećanjima omiljenih političara, ministara i trgovaca da će u skorije vreme agro letilice poznatije kao DRONOVI POSTATI U SVAKOM ŠORU BROJNIJI OD PASA AVLIJANERA. Ovo „proročanstvo“ nismo čuli samo PRVOG APRILA.

 

Sredinom marta ove godine, da ne beše jednog broja zainteresovanih medija, među kojima i NAŠEG PORTALA, malo ko bi saznao da je u Srbiji puštena u rad prva DIGITALNA FARMA na poljoprivrednom gazdinstvu u KRIVAJI kod Bačke Palanke. Ovo čudo od farme osmislili su stručnjaci instituta „Bio Sens“ iz Novog Sada u okviru projekta „Antaras“ koji zajednički finansiraju EU i Vlada Srbije. Farma ima fizički deo koji čine savremena oprema, alati, mehanizacija i uređaji dok se virtuelni vrti oko softverske platforme za praćenje stanja useva i svih ostalih dešavanja i parametara na gazdinstvu.

 

Da u toj Krivaji ništa nije „krivo nasađeno“ govori i to da farma ima mogućnost da preko Evropske svemirske agencije svakih pet dana dobija satelitske informacije o dešavanjima na svom posedu i u okruženju. OVO NIJE NAUČNA FANTASTIKA NITI BUDUĆNOST, VEĆ SADAŠNJOST - na dan otvaranja poručio je direktor Krivaje d.o.o. Ushićenje nije krila ni aktuelna premijerka Srbije koja je istinski zagovornik digitalizacije i uvođenja novih tehnologija u sve segmente života i rada, posebno u obrazovanju, privređivanju i poljoprivredi. Odgovor domaćih poljoprivrednika bio je u stilu GROMOGLASNE TIŠINE. Zvižduka, koliko znam, nije bilo.

 

Razlog za takvo ponašanje nije teško razumeti, jer sve što je novo, nedovoljno jasno, uvijeno u celofan komplikovanih tehničkih rešenja naprosto plaši naše poljoprivrednike. Hoće temeljna objašnjenja za moguće benefite od takvih novotarija, jer im je motike odavno preko glave, traže prihvatljivu cenu, brzu obuku, a uz sve to strahuju i od podvala. Takvi potezi kod nas su retki i sve inovacije, bez obzira na njihove prednosti, nastoje da se uključe u praktičnu primenu brzo, nervozno, odnosno takozvanim „blic krigom“. Digitalna farma je ozbiljno zakoračila u srpsku poljoprivredu i realna su očekivanja da će ovaj pelcer vrlo brzo da se primi i raširi. Doduše, ni oprez nije na odmet, jer kod nas i kada se NAOBLAČI, često PADAJU i najsavremeniji elektronski sistemi.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: traktori, dronovi, Digitalizacija u poljoprivredi
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»