Ključne tačke u proizvodnji jabuke i primena digitalne tehnologije

Zasad voća u intenzivnoj proizvodnji zahteva redovnu negu i primenu agrotehničkih mera u koje spada tretiranje zemljišta đubrivima i navodnjavanje. Pored agrotehničkih primenjuju se i pomotehničke mere u koje se ubraja rezidba i proređivanje voćaka. Primena ovih mera je izuzetno važna za uspešnu proizvodnju, visoku rodnost i kvalitet. Gde su tu digitalne tehnologije?

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Neke mere u voćarskoj proizvodnji se sprovode sezonski. Primera radi, posle berbe se vrši đubrenje i plitko oranje voćnjaka u cilju oplemenjivanja zemljišta. Jednostavno, samo zemljište je jedna od osnova voćarske proizvodnje, a ono je konstantno podložno čitavom nizu promena koje negativno utiču na proizvodnju.

 

Samo neke od promena su recimo pojava korova, što utiče na vodni režim zemljišta i koncentraciju hranljivih materija, zatim, osiromašivanje zemljišta u pogledu količine hranljivih materija koje same voćke iscrpe, pa čak i promena u strukturi i rastresitosti zemljišta. Na sve ove, ali i druge pojave, uticaj imaju i klimatski uslovi, dakle padavine, osunčanost, temperatura, zatim pozicija voćnjaka, vrsta zemljišta, pa čak i pripremni radovi koji su obavljeni pre nego što je voćnjak uopšte zasađen.

 

Koliko je važna agrotehnika?
Bez primene agrotehničkih mera u pravo vreme, ne može se očekivati dobar rod i kvalitet. Međutim, voćari se suočavaju sa jednim ozbiljnim problemom. Iako postoje ključni periodi u vegetativnom ciklusu jabuke tokom kojih treba sprovoditi mere nege, to ne znači da se one sprovode samo tada.

 

Jabuka zahteva čak 16 mikro i makro nutrijenata, a tome treba posebno dodati vodu i svetlost u umerenim količinama. Intenzivna proizvodnja jednostavno zahteva konstantno prilagođavanje tj. optimizaciju uslova u proizvodnji.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: poljoprivreda, Digitalizacija u poljoprivredi, primena digitalne tehnologije
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»