Da li je preporučljiva kupovina polovnih zimskih guma?

Asortiman automobilskih guma je u današnje vreme izuzetno veliki. Uvek su prisutne inovacije, koje zimske gume čine još boljim i bezbednijim na putu, u uslovima hladne vremenske sezone.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Sve više proizvođača nudi vrhunske pneumatike sa ekskluzivnim pogodnostima, ali se istovremeno postavlja i pitanje – šta se dešava sa polovnim gumama, starim svega par meseci do nekoliko godina?

 

Polovne automobilske gume su jeftinija alternativa novim gumama, za mnoge vozače. Bilo da se radi o letnjim, zimskim ili celogodišnjim pneumaticima - ako stare gume treba menjati, vozači se suočavaju sa značajnim troškovima za nabavku novih guma. Iz tog razloga mnogi kupci razmišljaju o kupovini polovnih kompleta. Međutim, koliko je to bezbedna opcija u odnosu na kupovinu novih zimskih guma, kao i na šta treba obratiti pažnju pri nabavci polovnih pneumatika – čitajte u nastavku teksta!

 

Savet: bilo da kupujete nove ili korišćene automobilske gume, trebalo bi da proverite njihovo opšte stanje. Obratite pažnju na sledeće karakteristike: zarezi, oštećenja-posekotine, promena boje na gaznom sloju i stranama, mrlje od rđe.

Kupovina polovnih zimskih pneumatika – koji su kriterijumi važni?


Kada uporedite cene polovnih i novih guma, lako je shvatiti zašto je reciklaža toliko popularna. Naročito se sa visokokvalitetnim kopijama može dosta uštedeti. Međutim, bezbednost uvek treba da ima prioritet u odnosu na povoljnu cenu. Ne postoje zakonski standardi kvaliteta, koje polovne gume treba da ispunjavaju, kao ni garancija i mogućnost povrata od strane prodavaca.

 

Dakle, kako prepoznati polovni pneumatik koji vredi kupiti?

 

Ovo su ključni pokazatelji:

 

•Profil – prema zakonu je dovoljna minimalna dubina gazećeg sloja od 1,6 mm, ali stručnjaci to ne preporučuju, već najmanje 4-5 mm dubine, kako bi se obezbedila neophodna sigurnost.

 

•Starost - guma takođe ne bi trebala biti starija od 3 godine. Stručnjaci su saglasni i oko toga da pneumatici ne bi trebalo da prelaze 6 godina starosti, kada su kupljeni kao novi, a da se ne kupuju polovne zimske gume čija istorija nije poznata, i koje su starije od 3 godine. Starost se može naći u DOT-broju na gumi, čije poslednje četiri cifre kodiraju datum proizvodnje gume. Prve dve cifre označavaju nedelju u godini kada je pneumatik proizveden, dok su poslednje dve cifre oznaka godine. Primer: brojevi 2706 govore da je guma proizvedena u 27. nedelji 2006 godine.

 

•Istrošenost – polovne zimske gume, kao i ostale, treba dobro pregledati pre kupovine. Pogledajte ima li znakova istrošenosti, ogrebotina, posekotina ili promene boje, pa i rđe. Sve su to pokazatelji loših, nebezbednih i dotrajalih pneumatika. S druge strane, neravnomerno pohabana guma nije problem, jer se to u vožnji ispravlja, pod uslovom da je guma pravilno postavljena i izbalansirana. Kada nabavnoj ceni dodate troškove balansiranja, možda je ipak bolje uštedeti dodatni napor i jednostavno kupiti nove zimske gume.

 

•Skladištenje – ovo je važan kriterijum koji, nažalost, nije uvek moguće proveriti sa tačnošću. Ako gume nisu bile čuvane na suvom, hladnom i tamnom mestu, kvalitet može drastično opasti, čak i uz kratku upotrebu. Prilikom skladištenja bez felni, gume se moraju vertikalno postaviti i redovno rotirati.

Čak i kada su svi kriterijumi ispunjeni i zimske gume nemaju vidljive naznake habanja, nemojte ih kupovati ukoliko su prešle mnogo kilometara. Oštećenja na pneumatiku ne moraju uvek biti vidljiva, a takve gume se ne mogu opisati kao istrošene, već kao potrošene!

 

Ukoliko polovne automobilske gume ispunjavaju navedene uslove, i još uvek su kvalitetene, možete ih mirne savesti koristiti. Često se dešava da kupci menjaju skoro nove pneumatike, kako bi nabavili noviji, tehnički savršeniji model, što je odlična prilika za vas, ukoliko želite da uštedite.

 

Polovne gume je najbolje kupovati od pouzdanih trgovaca, dok vas, ukoliko se ipak odlučite za bezbedniju varijantu – nabavku novih zimskih guma, očekuje zaista veliki izbor u internet-prodaji. Ovaj način kupovine je posebno pogodan, jer izbegavate stres i gužvu pri obilasku prodavnica, a takođe pruža i bolji pregled modela i cena. Na kraju je dovoljan jedan klik, i nove gume će vam biti dostavljene na kućnu adresu.

Povezane teme: gume, idealno.rs, prodaja guma, polovne gume
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»