Održan prvi PANBIKE FESTIVAL

U subotu, 19.09.2020. godine, održan je prvi biciklistički festival u Pančevu pod nazivom Panbike festival.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Događaj je organizovan u okviru projekta Pronađi alternativu putničkom automobilu koji organizuje Udruženje građana Srbija, moj dom, a sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Projekat se realizuje kroz nekoliko događaja u Pančevu i Novom Sadu. Cilj projekta jeste razvijanje svesti o potrebi očuvanja životne sredine i promocija alternativnih vidova prevoza, a posebno biciklizma kao zdravog načina kretanja i ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva.


Na događaju su prisustvovali mladi od 16 do 30 godina, a festival je održan se na platou ispred Gradske uprave grada Pančeva. Projekat su podržali Crveni krst iz Pančeva, koji je izveo pokaznu vežbu zbrinjavanje povređenih u saobraćajnoj nezgodi, i Zavod za javno zdravlje grada Pančeva, koji je sa svojim štandom predstavio svoj rad i delio promotivni materijal o značaju korišćenja bicikla i fizičke aktivnosti za zdravlje ljudi. Svi prisutni su imali priliku da iskuse zabavnu stranu vožnje bicikla tako što su se takmičili u nekoliko disciplina:
●sporoj vožnji bicikla
●vožnji bicikla s obrnutim kormanom
●poligonu spretnosti za bicikliste
●poznavanju saobraćaja.


Pobednik sa najviše bodova u svim disciplinama kao nagradu dobio je bicikl, a to je bio Vuk Vickov iz Pančeva. Ostali učesnici dobili su zvanične majice Panbike festivala. Učesnici su izjavili da im je najzanimljivije bilo da se takmiče u sporoj vožnji i da pređu poligon spretnosti trudeći se da naprave što manje grešaka na silnim preprekama.

Pored biciklističkih igara, učesnici su imali priliku da isprobaju i pijane naočare koje je obezbedila Agencija za saobraćaj grada Pančeva, odnosno da osete kako vožnja u alkoholisnom stanju, vožnju pod dejstvom narkotika i umora utiče na psihovizičke sposobnosti. Na taj način su organizatori projekta hteli da skrenu pažnju na veliki problem u saobraćaju, a to je upravo vožnja u pomenutim stanjima prilikom čega neretko dolazi do saobraćajnih nezgoda čime ovaj projekat širi opseg svog delovanja i na bezbednost u saobraćaju.

Koordinator projekta Dejan Radivojev iskazao je veliko zadovoljstvo zbog odziva mladih i u ovoj nezavidnoj epidemiološkoj situaciji i naglasio je da će Udruženje nastojati da ovaj festival postane tradicionalni festival grada Pančeva kako bi se konstantno radilo na razvoju svesti o uticaju saobraćaja i svih nas na zagađenje životne sredine i o potrebi da se nešto konačno promeni. Dejan Radivojev je dokorand na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu na smeru: Saobraćaj i nekoliko godina unazad bavi se promocijom alternativnih načina kretanja i njihovom popularizacijom kao jednoj od bitnih stavki koje mogu doprineti očuvanju životne sredine i smanjenju motorizovanog saobraćaja u gradovima, te je bio (što sam, što kao član udruženja Srbija, moj dom) i višegodišnji organizator i suorganizator Evropske nedelje mobilnosti u Pančevu koja se bavi upravo ovim temama.


Iskreno se radujemo da ćemo svi zajedno imati priliku i iduće godine da budemo učesnici i svedoci ovako lepog i višestruko korisnog festivala i na taj način da pomognemo članovima ovog mladog, ali progresivnog udruženja koje se trudi da promoviše zdrave i lepe navike u društvu i kulturi.

Povezane teme: panbike, panbajk, pan bike festival, Bicikl, Bicikli, Biciklizam
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»