Novo poglavlje u razvoju autoindustrije u Kragujevcu

Kraj prvog kvartala 2020. godine doneo je globalnu neizvesnost u svim granama industrije, pandemija korona virusa nije poštedela ni jednu državu na svetu i ne postoji oblast proizvodnje koje nije osetila njen uticaj i u okviru koje nije došlo do revidiranja poslovnih ciljeva i mogućnosti.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Građani Srbije su, između ostalog, posebno zainteresovani za budućnost autoindustrije, jer ona predstavlja 10 procenata našeg ukupnog izvoza i u njoj je trenutno zaposleno oko 60 hiljada ljudi, pri čemu su najviše zabrinuti radnici u Kragujevcu, gradu koji predstavlja centar naše auto industrije i u kome, uz fabriku automobila, posluje i 12 velikih kompanija koje se bave proizvodnjom auto delova.


Obrazovanje kao pokretač razvoja autoindustrije

U moru loših vesti i negativnih predviđanja se ipak pojavila i jedna svetla tačka jer se prema saopštenjima predstavnika Fiat Krajslera, i grupe PSA iz Francuske u njihovim poslovnim planovima ništa nije promenilo uprkos krizi. Posebno dobre vesti obradovaće mlade jer je akcenat stavljen na obrazovanje, kako srednjoškolsko, tako i visoko, i stvaranje stručnog kadra potrebnog ovoj industriji.
IT gimnazija u Kragujevcu će u narednoj školskoj godini dobiti smer za zanimanje elektrotehničara elektronike na kolima, na kome će učenici moći da steknu diplomu koja će, nakon školovanja u trajanju od 4 godine, biti priznata od strane resornog ministarstva i po čijem će sticanju imati opciju da odmah počnu da rade ili da sa daljim obrazovanjem nastave na fakultetu. Povod za ovo je bila velika potražnja na tržištu za stručnim radnicima ovog tipa i složenost tehnologije, kao i potreba za odgovarajućim obrazovanjem zbog kompleksnosti modernih elektronskih sistema automobila. Ovim će se budući polaznici smera priključiti učenicima Prve tehničke škole, koja je do sada jedina nudila mogućnost sticanja pomenute diplome i stručnog obrazovanja.
Pored srednjoškolaca, dobre vesti će obradovati i buduće studente jer su preduzeti i koraci ka unapređenju i prilagođavanju visokoškolskog obrazovanja u Kragujevcu. Naime, između Univerziteta u Kragujevcu i Kompanije Fiat Krajsler automobili Srbija potpisan je Sporazum o saradnji. Povod za to je bilo uvođenje master kurikuluma Automobilsko inženjerstvo, prvog master programa ovog tipa u Srbiji. Saradnja će biti bazirana na udruženom stvaranju programa master studija kojim će biti usklađene potrebe privrednog sektora i standardi akademskog obrazovanja. Program će okupljati studente različitih usmerenja, mašinskog, ekonoskog, organizacionih nauka i menadžmenta, dok će profesori imati dodatnu podršku i vidu inženjera i menadžera, zaposlenih u pomenutoj kompaniji, koji će biti uključeni u obrazovni proces. Pored pomenutog se uvodi i obavezna stručna praksa u Fiat-Krajsleru kao sastavni deo studijskog programa. U ovoj fazi procesa predviđeni su smerovi logistike, proizvodnje, održavanja i kontrole kvaliteta.

 

Osnova za razvoj zajednice i regiona
Pored fabrike automobila i velikih kompanije koje se bave proizvodnjom delova za automobile, veliku korist će imati i ovlašćeni servisi, zvanični distributeri i mali auto servisi, jer je kod svih izražena potreba za stručnim kadrom koji je u toku sa aktuelnostima u industriji i poznaje najnovije modele. Pomenute inovacije će svakako pozitivno uticati na celokupan razvoj ovog grada. Građevinska industrija će takođe osetiti promene na tržištu nekretnina i treba da deluje na vreme jer kada glavna tema bude bilo izdavanje stanova Kragujevac će morati spremno da dočeka priliv velikog broja budućih studenata i srednjoškolaca. Otvaranje novih radnih pozicija će dodatno uticati na potražnju stanova i oblikovanje ovog tržišta.

Povezane teme: auto industrija, fca, kragujevac
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»