Pored Fiata u Kragujevcu se otvaraju i druge fabrike iz autoindustrije

Kada je reč o autoindustriji na teritoriji grada Kragujevca prva asocijacija nam je fabrika Fiat Chrysler automobili Srbija. Iako je u pitanju fabrika koja pod ovim nazivom posluje poslednjih 12 godina, njeno ime je prisutno mnogo duže.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Naime, Zastava Automobili je fabrika koja je od osnivanja 1955. godine proizvodila po licenci Fiata sve do njenog ukidanja 2008. godine kada je preimenovana u danas dobro poznato ime Fiat automobili Srbija (FAS). Među poslednjim modelima ove fabrike je i model Fiat 500L čija je proizvodnja završena početkom decembra 2019. godine sa impresivnim brojem proizvedenih primeraka, oko 40000. Nastavak proizvodnje je najavljen za 15. januar 2020. godine kada se i očekuje povratak velikog broja radnika u Kragujevac. Za narednu sezonu Fiat je najavio u ponudi pored ostalog i model Fiat Ducato, svoj prvi model električnog transportnog vozila.


Od novembra u Kragujevcu je prisutna i Kineska industrija
Od nedavno, autoindustrija u Kragujevcu je bogatija za još jednog člana, Yanfeng Automotive Interiors. Kineska fabrika koja proizvodi komponente za unutrašnjost automobila za neke od najpoznatijih svetskih proizvođača automobila, kao na primer Mercedes. Fabrika je otvorena krajem novembra 2019. godine sa oko 200 zaposlenih a očekuje se da će u naredne 4 godine broj radnika dostići i 800. Sa ograncima u Trečinu i Bratislavi, kompanija sada može da ispuni korisničke zahteve u regionu i podrži planove za rast u Evropi.

Novi pogon Teknije omogućava dvostruko povećanje kapaciteta
Teknija je još jedna svetska kompanija koja je otvorila pogon u slobodnoj zoni "Šumadija" nadomak Kragujevca, čija je izgradnja počela u junu 2019. godine. U pitanju je španski brend, dobavljači kompanije Fijat-Krajsler automobili. Novi pogon omogućuje kompaniji da uveća kapacitet dvostruko u odnosu na trenutni pogon koji se nalazi u iznajmljenom prostoru koji je pripadao zatvorenoj fabrici Zastava automobili. Teknije posluje u Srbiji od 2014. godine sa 75 radnika.
Kako je autoindustrija uticala na tržište izdavanje stanova u Kragujevcu
Razvoj autoindustrije je otvorio značajan broj novih radnih mesta kako građanima grada Kragujevca, tako i stanovnicima okolnih mesta. Posledično, početak proizvodne sezone podstiče migracije velikog broja građana okolnih mesta u Kragujevac zbog posla u ovim fabrikama. Samim tim, u ovom periodu se povećava tražnja za iznajmljivanjem stanova od strane radnika koja značajno oblikuje tržište izdavanja stanova. Porastao je broj agencija za posredovanje u izdavanju stambenog prostora što, svakako, ne isključuje mogućnost samostalne potrage preko oglasa ili poznanika. Kada je u pitanju izdavanje stanova Kragujevac nudi različit raspon cena. Činjenica je da je obim tražnje za stambenim prostorom u velikoj meri uticao na podizanje cene ali i na smanjenje ponude slobodnih stanova što značajno otežava pronalaženje. Mnogi stanodavci nude mogućnost dogovora oko rezervacije stana u periodu odsustva što može predstavljati značajno olakšanje umesto nove potrage.

 

Zainteresovanima za unajmljivanje stanova svakako na ruku ne idu ni sve popularnija usluga izdavanja stana na dan kao ni ostali servisi za kratkoročno izdavanje smeštaja kao što su Booking ili Airbnb, jer mogućnost i do tri puta veće zarade vlasnike odvraća od dugoročnog izdavanja.

Očekuje se da pomenute svetske fabrike omoguće radna mesta za čak 1100 radnika u budućnosti. Grad je najavio proširnje slobodne zone "Šumadija" za par hektara, ali i opremenja radne zone "Fenix", kako bi omogućili izgradnju fabrika za još nekoliko svetskih imena koja su iskazala zainteresovanost. Samim tim, povećaće se broj radnih mesta, ali i potražnja za stanovima za izdavanje u Kragujevcu.

Povezane teme: fiat, kragujevac, automobili, autoindustrija, fabrike, stan
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»