Sve o kategorijama vozačkih dozvola na jednom mestu

Za upravljanje motornim vozilima neophodno je imati vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije. Predstavljamo vam kratak pregled vozačkih kategorija prema vrsti vozila i svim potrebnim uslovima za njihovo dobijanje.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Dozvola za upravljanje motorom
Za upravljanje motociklima potrebno je, u zavisnosti od kubikaže motora, imati vozačku dozvolu A2 kategorije (motocikli čija snaga nije veća od 35kW i čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0.2 kW/kg), A kategorije (motocikli i teški tricikli snage motora preko 35kW) ili A1 kategorije (motocikli zapremine do 125cm3, snage do 11kW i teški tricikli čija snaga motora nije veća od 15kW).
Za polaganje za A1 kategoriju neophodno je da kandidat ima najmanje 16 godina, za A2 kategoriju najmanje 18 godina, dok za A kategoriju ta granica je 20 godina. Kandidati treba da pohađaju teorijsku i praktičnu nastavu, kao i da prođu obuku iz prve pomoći.


Dozvole za upravljanje automobilom
Za upravljanje automobilom potrebno je položiti za B kategoriju. Polaganje je izvodljivo sa punih 17 godina, dok je sa vozačkom obukom moguće krenuti već sa 16 godina.
Prilikom prijavljivanja za pohađanje vozačke obuke potrebno je dostaviti zdravstveno uverenje o sposobnosti upravljanja motornim vozilima B kategorije. Vozačka obuka podrazumeva 40 teorijskih časova, koji se održavaju u prostorijama auto škole i 40 praktičnih časova, koji se održavaju na poligonu škole i na javnom putu.


Kandidat može da ima najviše dva teorijska ili praktična časa dnevno. Nakon što prođe teorijsku obuku, kandidat pristupa polaganju teorisjkog dela ispita i prolazi obuku iz prve pomoći. Nakon toga se pristupa praktičnom delu vozačke obuke i polaganju praktičnog dela ispita.


Kandidati koji polože za B kategoriju pre 19 godine imaju probnu vozačku dozvolu do 21. godine, dok stariji od 19 godina imaju probnu vozačku dozvolu dve godine.

 

Probna vozačka dozvola podrazumeva niz ograničenja za novopečene vozače:
●u periodu od 23 časa do 6 časova ujutru zabranjeno upravljanje motornim vozilom
●kada maloletno lice upravlja vozilom na mestu suvozača treba da se nađe vozač koji vozačku dozvolu ima najmanje 5 godina
●dozvoljeno je kretanje sa maksimalno 90% dozvoljene brzine saobraćajnim znakom
●neophodno je da se vozilo koje koristi osoba sa probnom dozvolom označi nalepnicom sa znakom P na uglu šoferšajbne i zadnjeg vetrobranskog stakla
●nije dozvoljena ni minimalna upotreba alkohola za vreme vožnje
●nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona ni sa hands free uređajem
●nije dozvoljeno prevoziti više od tri osobe
●nije dozvoljeno upravljati vozilima snage motora preko 80kW (109 konjskih snaga), izuzev ako je vozač u pratnji člana porodice koji vozačku dozvolu ima najmanje 5 godina
Kandidati koji imaju vozačku dozvolu B kategorije mogu da polože za BE kategoriju, koja omogućava upravljanje automobilom sa prikolicom čija je najveća dozvoljena masa 750kg.


Dozvole za upravljanje kamionima
Kandidati koji žele da upravljaju kamionima, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3500kg, treba da već poseduju vozačku dozvolu B kategorije i da imaju najmanje 21 godinu života.
Vozačka obuka za C kategoriju se sastoji od 7 teorijskih časova i 15 praktičnih časova, koji se održavaju na poligonu škole i javnom putu. Najpre se polaže teorijski deo vozačkog ispita, a zatim se pristupa praktičnoj obuci i polaganju.


Kandidati koji žele da upravljaju kamionom sa prikolicom čija je masa najmanje 750 kg, treba da polože za CE kategoriju vozačke dozvole. Neophodno je da prethodno već imaju vozačku dozvolu C kategorije ili C1E kategorije i lekarsko uverenje za upravljanje motornim vozilima CE kategorije. Kandidati koji već imaju C kategoriju pohađaju 5 praktičnih časova i polaganje vozačkog ispita, dok oni sa C1E kategorijom samo izlaze na polaganje ispita.

Povezane teme: vozačka dozvola, vozački ispit, polaganje vozačkog, vožnja
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»