Konačna odluka "Folksvagena" do kraja 2019.

Folksvagen (VW) bi konačnu odluku o sudbini izgradnje fabrike u Turskoj trebalo da donese do kraja godine, piše Zidojče cajtung.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Napetost u odnosima Nemačke i Turske osećaju i preduzetnici, ocenjuje list i navodi primer Folksvagena, koji je zbog turske vojne ofanzive protiv Kurda na severu Sirije zamrznuo svoju odluku da izgradi fabriku u toj zemlji, što pogađa razgranatu mrežu turskih liferanata rezervnih delova i opreme.

 

U tekstu se citira izjava premijera nemačke pokrajine Donje Saksonije, Stefana Vjala, koju je dao u oktobru, nekoliko dana posle početka turske vojne ofanzive, da "pod sadašnjim uslovima lično trenutno ne može da zamisli takvu investiciju u Turskoj, prenosi Dojče vele (DW).

 

I predstavnik sindikata koncerna Bernd Osterlo izjasnio se protiv gradnje fabrike u Turskoj "sve dok Turska pokušava da silom ostvari svoje političke ciljeve". On je za medije izjavio da VW, zbog istorije koncerna u doba nacizma, ima posebnu odgovornost. Navode se njegove reči da Folksvagen sme i mora da bude moralan.

 

U tekstu se podseća na činjenicu da je prošlog jula raspoloženje u koncernu bilo sasvim drugačije. Tada je Vajl izjavio da će odluka biti ekonomska i neće biti političke prirode. To se dopalo turskom ministru privrede Mustafi Varanku koji je rekao: "Od jednog globalnog preduzeća očekujemo da u svojim odlukama uzme u obzir komercijalne interese".

Varank je dugo bio savetnik predsednika Erdogana, pre nego što je postao ministar.
 

On je posle Folksvagenove odluke da zamrzne gradnju pogona u Turskoj izjavio: "Ako preduzeća počnu da donose političke odluke, više ne uzimaju u obzir interese svojih investitora". Varank, prema navodima teksta, brani vojnu intervenciju Ankare kao "antiterorističku borbu".

 

U članku se navodi i mišljenje predsednika udruženja liferanata Alpera Kanče da oni koji sada izbegavaju Tursku rade to da ne bi podržali Erdogana, ali da ta odluka pogađa sve, pa i one koji Erdogana nisu birali. Kanča to ne navodi, ali verovatno ima na umu da Izmir, u čijoj blizini bi trebalo da nastane Folksvagenova fabrika, ima opozicionu gradsku vladu, isto kao Istanbul.

 

Opširnije pročitajte na Blic.rs

Povezane teme: VW, Volkswagen Apagen, turska, fabrika u turskoj
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»