U SUSRET GUŽVAMA na naplatnim rampama

U Srbiji 296.540 vozača elektronski plaća PUTARINU, otkrivamo sve detalje. Vozači koji elektronski plaćaju putarinu prolaze kroz naplatnu rampu bez zaustavljanja.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 

Transakcija se izvodi automatski, između uređaja za elektronsku naplatu putarine (ENP), koji je smešten sa unutrašnje strane šoferšajbne, i posebnog komunikacionog sistema kratkog dometa sa antenom instaliranog pored ENP naplatne saobraćajne trake.

Ovaj način plaćanja uvek je posebno popularan u sezoni letnjih odmora koja nam se bliži, kada su gužve na naplatnim rampama znatno veće, ali broj vozača koji i inače koriste ove uređaje, takozvane "tagove", svake godine raste. U sistemu za elektronsku naplatu putarine trenutno je 296.540 korisnika, navode iz "Puteva Srbije".

 

I učešće prihoda od ENP u ukupnom prihodu naplate putarine pokazuje konstantan rast, u proseku za 6 odsto godišnje. Tako je u 2018. godini ENP činila skoro polovinu ukupno naplaćenog iznosa, odnosno 45,51 odsto, dok je u 2017. godini taj udeo iznosio 40,59 odsto.

- Moramo da istaknemo da u ukupnom saobraćaju vozila koja koriste ENP čak 70,94% pripada teškim kamionima – kažu iz Puteva Srbije.

Prodaja i dopuna uređaja za ENP vrši se na 175 prodajnih mesta ovog javnog preduzeća i ovlašćenih distributera, koja su raspoređena duž svih deonica autoputeva u Srbiji, na graničnim prelazima i u svim većim gradovima. Cena jednog TAG uređaja je oko 2.000 dinara, a postavlja se sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla, u polju oko retrovizora.

 

Kada se vozilo sa TAG uređajem približava izlaznoj brzoj traci, koja je opremljena ENP sistemom, antena na nadstrešnici detektuje uređaj, čita memorisane podatke sa njega i ako je komunikacija uspešna na displeju se pokazuje da je transakcija izvršena. Prikazuje se kategorija vozila, iznos putarine, sredstvo plaćanja i preostalo stanje na računu, rampa se podiže i vozilo napušta izlaznu traku.

 

Elektronsku naplatu putarine može da koristi svako pravno i fizičko lice, koje zaključi ugovor sa JP "Putevi Srbije", odnosno kupi uređaj za ENP koji je dostupan u pripejd i postpejd sistemu, kao i u vidu već konfigurisanih ENP paketa koji su dostupni na pojedinim distributivnim mestima.

Kako ističu iz ovog javnog preduzeća, korišćenje elektronske naplate putarine omogućava jednostavnu naplatu putarine bez zadržavanja i gotovinskog plaćanja, kao i komfornu i bezbednu vožnju uz izbegavanje eventualnih zastoja. Takođe, korisnici ENP mogu očekivati i jeftiniju putarinu uz ostvarivanje različitih popusta.

 

Opširnije pročitajte na Blic.rs

Povezane teme: naplatna rampa, gužve na autoputu, plaćanje putarine
Ovu vest nije moguće komentarisati.