Narodna banka: Ima prostora za smanjenje cene auto osiguranja, ali mi ne odlučujemo o tome

Narodna banka Srbije smatra da ima prostora za smanjenje premije osiguranja od autoodgovornosti, ali da ona ne može da donosi odluku o promeni "cene“ osiguranja.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Kako su naveli u saopštenju, da ima osnova da se smanji iznos osiguranja dokazuju i podaci o učešću šteta u premiji.

 

NBS se oglasila povodom napisa u medijima o troškovima premije osiguranja od autoodgovornosti i tehničkih pregleda, a u svom saopštenju ističe da je baveza Udruženja osiguravača Srbije (UOS) je da u skladu sa Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, razmotri ove i sve ostale faktore i uputi na saglasnost odgovarajući predlog Narodnoj banci Srbije, prenosi B92.

 

Udruženje osiguravača odlučuje

Narodna banka Srbije ne može u skladu sa članom 108. Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju da donosi odluku o promeni "cene" osiguranja od autoodgovornosti.

Dakle za eventualno donošenje novog premijskog sistema i tarife kojim bi se promenila premija osiguranja od autoodgovornosti treba se obratiti UOS-u, a Narodna banka Srbije bi nakon upućenog predloga u skladu sa svojim ovlašćenjima razmotrila da li eventualni predlog UOS-a može da ugrozi zaštitu prava osiguranika i trećih oštećenih lica, kao i stabilnost tržišta.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: tehnički pregled, osiguranje, registracija