JOŠ JEDAN TROŠAK ZA VOZAČE: Ovo pravilo važi od danas i evo koliko će to da vas košta

Iako trenutne vremenske prilike ukazuju da sneg nije ni u najavi, od danas, 1. novembra, pa sve do 1. aprila, vozila bi trebalo da budu opremljena zimskim gumama, nalaže Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Iako ovo pravilo važi ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica, stručnjaci kažu da ne bi trebalo mnogo da odlažete sa zamenom, jer prvo, sneg može da iznenadi, a drugo, zimska guma je neophodna i kada je hladno, nebitno da li snega ima.

Osim što se vožnjom sa letnjim gumama tokom zime rizikuje bezbednost učesnika u saobraćaju, postoji i opasnost od kazni.
 

Zimska guma važna i zbog hladnoće, ne samo snega

- Zimski pneumatik je važan, ne samo kad je sneg, već i kada je hladno. Ako temperatura vazduha padne ispod 7 stepeni, letnje gume gube svoja svojstva, znatno lakše proklizavaju i imaju duži zaustavni put. Takođe, podloga često bude znatno hladnija od vazduha, što ima svoj uticaj - objasnio je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U tom smislu, bolje je montirati zimske gume na vreme, a vozač koji je opremio svoj auto, neće morati da brine ako tokom noći padne sneg, kaže naš sagovornik.
 

Izbegavajte univerzalne gume

Prema rečima vulkanizera, srpski vozači najčešće kupuju jeftinije gume, a za "punta", koji im je najčešća "mušterija", nova zimska guma košta 4.000 dinara, i balansiranje točka još 240. Tako da će vas, ukoliko kupujete novi set za ovaj model vozila, to koštati 16.960 dinara.

Montaža i demontaža pneumatika koje već imate, u ovom servisu koštaće vas 440 dinara po jednom točku, što takođe važi za modele automobila slične "puntu".

U drugom servisu rekli su da se gume standardnih dimenzija kod njih prodaju za oko 5.000 do 6.000 dinara.
 

- Za novembar je pretoplo, pa vozači nisu hteli da troše zimske gume, prerano ih montirajući, makar i po cenu da kasnije upadnu u gužvu - rekli su u vulkanizerskoj radnji u centru Beograda.

Po njihovim rečima, cene novih pneumatika kreću se između 4.300 dinara za "punta", do 500 evra, za ekskluzivnije automobile.

ČUVANJE GUMA
Ukoliko nemate gde da držite letnje gume, mnogi auto centri nude i uslugu čuvanja guma - letnjih tokom zimske, a zimskih tokom letnje sezone. Cena ove usluge varira sve u zavisnosti da li se pneumatici kupuju u tom centru ili ne, ali u najjeftinijem slučaju cene se kreću od 1.100 dinara za sve četiri gume po sezoni.

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: Zimske gume, zamena guma, čuvanje guma