Zanimljivost dana: Jedini Rolls-Royce pikap na svetu

Rolls-Royce je nedavno debitovao Cullinan kao svoj prvi terenac u istoriji, a iako su iz fabrike uglavnom izlazili kupei i sedani zanimljiva je priča i o jedinom pikapu kompanije. Njega nije, u svojim pogonima proizveo ovaj britanski gigant, ali i dalje važi za jedini pikap Rolls-Roycea u dugogodišnjoj istoriji kompanije.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 

Kao što smo ranije preneli, Rolls-Royce je tokom 1920-ih godina imao i fabriku u američkoj saveznoj državi Masaćusets. Iz nje je, 1926. godine, izašao model pod imenom Silver Ghost Tilbury Sedan, a vlasnik je postao J.F. Dilon u saveznoj državi Kalifornija.

Iz nekog razloga Dilonu se nije dopao ovaj automobil i on ga je vratio fabrici, a zatim je pronovo prodat gospođi Lilijan Meklurg iz iste savezne države. Nema sumnje da je gospođa Meklurg imala vozača i verovatno retko sedala za volan.

Tokom Drugog svetskog rata Rolls-Royce je ponovo promenio vlasnika, a ovaj put novac je na njega potrošio Lindli Botvel. U vreme kada se novi automobili nisu proizvodili (zbog potreba ratne industrije), ovaj poljeprivrednik je uspeo da dobije Silver Ghost za nisku cenu, ali nije imao preveliku potrebu za sedanom već bi mu pikap bio dosta potrebniji za sitne poslove.

Iz tog razloga, Botvel je zadržao prednji deo kabine, ali je izbacio zadnji deo i umesto njega stavio prikolicu. Automobil je zatim korišćen na njegovoj farmi više od 40 godina pre nego što je parkiran.
 

 

Opširnije pročitajte OVDE.

 

Povezane teme: Rolls-Royce, pikap, Silver Ghost