Dolazi novo doba u auto industriji - tu se otvaraju prilike

Više od 250 predstavnika iz više od 150 kompanija koje posluju u regionu Jugoistočne Evrope u oblasti automobilske industrije okupilo se u Novom Sadu, gde se danas i sutra održava konferencija „Connect&Supply“.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Na konferenciji se govori o budućnosti industrije, inovacijama, digitalizaciji, pametnim automobilima, te o tome kako postati dobavljač za neke od najvećih proizvođača automobila.

Igor Vijatov direktor Automobilskog klastera Srbije koji je organizator konferencije kaže da je to prilika da se od predstavnika velikih kompanija čuje kako postati njihov dobavljač, ali i šta može da se očekuje u bliskoj budućnosti.

- Cilj konferencije je da ljudi dobiju informacije kako proizvode veliki prozivođači automobila, šta su njihovi ciljevi i kako se postaje dobavljač za njih. Na konferenciji su učešće uzeli i neki od najvećih dobavljača za proizvođače automobila i svi učesnici će imati priliku da učestvuju u takozvanim „B2B“ sastancima, što znači da će u direktnom razgovoru sa predstavnicima velikih kompaija moći da prezentuju sebe - kazao je Vijatov.

Tomislav Knežević iz nemačke „Organizacije za međunarodnu saradnju“ (GIZ) koja je podržala održavanje četvrte po redu konferencije kaže da je organizacija za koju radi aktivna u oblasti autmobilizma, i da podržava srpska mala i srednja preduzeća.

- Digitalizacija je važna, kao i nova strategija. Pokušavamo da direktno podržimo srpske komanije, a fokus jeste na digitalizaciji - rekao je Knežević.
Specijalni savetnik predsednika Prviredne komore Srbije Mihajlo Vesović rekao je na otvaranju konferencije da je važno ne samo pratiti globalne trendove, već se osvrunti i na tehnološke promene, primeniti digitalizaciju i prilagoditi biznis modele.

- Mala i srednja preduzeća nemaju sama resurse za tu tranziciju. Mi ih edukujemo da naprave svoje digitalne strategije - rekao je Vesović.
Na otvaranju konferencije bilo je i reči direktnim stranim investicijama u Srbiji, a kako je rekao Vladimir Tomić iz Razvojne agencije Srbije, naša zemlja ne poznaje granice kada je u pitanju biznis i govori se jezikom sveta.

- Dolazi novo doba u automobilskoj industriji i potrebna su nova znanja i veštine, tu se otvaraju prilike - kazao je on.
Kako je dodao, vrednost proizvoda automobilske industrije raste i postajemo veći igrači na mapi.
Pored reči o izazovima u budućnosti tokom konferencije se održavaju i „B2B“ sastanci, a Tomić je sve pozvao da steknu nova poznanstva, razmene ideje i da ih podele sa predstavnicima angencije, kako bi agencija mogla da im pomogne da ih realizuju.

Na konferenciji se govori o planovima proizvođača za budućnost, o izazovima i potencijalima za dobavljače u automobilskoj industriji, kao i o mogućnostima za razvoj i primenu inovacija u automobilskoj industriji u regionu jugoistočne Evrope.
Prvog dana u diskusiji učestvuju šredstavnici FIAT-a, BMW-a, Kie, ali i dobavljača kao što su Bosch, Novares Group i drugi.
Drugog dana fokus će biti na digitalizaciji, automatizaciji i električnim automobilima, a tada će govoriti predstavnici Micubišija, Prirodno-matematičkog fakulteta i softverskih kompanija.

Inače, automobilska industrija danas je rastući biznis u Srbiji. Ukupna vrednost proizvodnje te industrije u našoj zemlji 2006. godine iznosla je oko 420 miliona evra, da bi vrednost iz godine u godinu rasla, i na krjau 2016. godine iznosila skoro tri milijarde evra.

Povezane teme: see konferencija, Connect&Supply, novi sad, automobilska industrija
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»