Da li znate koliko Porše zaradi na jednom prodatom automobilu?

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Sportskih i superautomobila je malo, zato mnogo vrede. A i donose odlične zarade svojim proizvođačima. Poslednje brojke o prodaji u 2016. godini saopštili su u Poršeu, a kolege iz velikih svetskih automobilskih medija latili su se kalkulatora i prostom računicom došli do iznosa koji ostaje na računu brenda Folksvagen grupe kad se proda jedan primerak.

Porše je saopštio da je prošle godine isporučio kupcima 238.000 automobila, od kojih je zarada iznosila 3,9 milijardi evra, što je povećanje od čak 14 odsto u odnosu na 2015. godinu. Zahvaljujući ovim brojkama, dolazi se do iznosa od 16.386 evra, kolika je prosečna zarada kompanije po jednom prodatom "poršeu"!

Tajna je, naravno, u prodaji isključivo skupih automobila, s obzirom da, na primer, Mercedes i BMW, sa velikom gamom automobila i širokom lepezom cena, u proseku po vozilu zarađuju nešto malo manje od 5.000 evra.

To nije sve, s obzirom da se zna da veliki proizvođači sportskih automobila dobro zarađuju i u pratećim oblastima, kao što su prodaja motora i menjača, ali i brendirane garderobe i gedžeta ili, u slučaju Ferarija, od luna-parkova i muzeja. Iako legendarna fabrika iz Maranela isporučuje "samo" oko 8.000 vozila godišnje, zarada po primerku iznosi gotovo 90.000 evra. Ukupan iznos se lako izračuna, samo pazite da vam se ne zavrti u glavi od nula...

 

Povezane teme: Porsche, Ferrari, Prodaja novih automobila u Evropi

Poslednji komentari

Muzicar
Petak, 24. 03. 2017. 10:13h
neregistrovan korisnik
Nema sanse, treba platiti radnike od kojih svi imaju visoke plate i u njih ne spadaju samo oni manje placeni sa traka za sklapanje, tu su i direktori i izinjeri, test vozaci, propratno osoblje, pa troskovi nabavke, silne fabrike, marketing i ostalo. Ovo je bajka ravna onoj da prodaju bugati zbog toga sto zele dobro svetu i da gube milion na svakom primerku.
xox
Petak, 24. 03. 2017. 04:29h
neregistrovan korisnik
Da li je tu uracunat trosak razvoja svakog modela ?
Sale
Petak, 24. 03. 2017. 02:49h
neregistrovan korisnik
Manja produkcija, veca zarada a i klijentela im je ona koja uzima pare ko lopatom dok je kod velikih proizvodjaca zarada mnogo manja, recimo General Motors je u najboljim godinama pri godisnjoj proizvodnji od 6 miliona vozila imao u proseku po 700 $ po vozilu dok su istovremeno dileri tih istih vozila imali vise po vozilu.
Vuki
Sreda, 22. 03. 2017. 13:27h
neregistrovan korisnik
Bacanje para..
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»