Finski "Sisu auto" želi da preuzme FAP

Finska kompanija "Sisu auto" zaintersovana je da preuzme pribojsku fabriku vozila FAP, a Vlada Srbije bi trebalo da nastavi pregovore o tome, preporučila je danas vladina Radna grupa za FAP.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, finska kompanija je zainteresovana za postane vlasnik 100 odsto kapitala FAP-a, u kojem bi proizvodila visoko specijalizovani model kamiona za polarne uslove "Sisu polar". 

 

Kompanija "Sisu auto" je 24. februara uputila Vladi Srbije inicijalnu ponudu za preuzimanje FAP-a uz uslov da dugovi tog preduzeća budu rešeni i da se odvoje povezane kompanije. "Sisu auto" je izrazio spremnost da zaposli 600 radnika.

 

Potencijalni vlasnik FAP-a namerava da, osim kompletnih kamiona, u Priboju proizvodi osovine i ostale komponente za druge modele kamiona,  kao i delove svog vojnog programa.

 

Specijalni kamioni "Sisu auto" baziraju se na motorima i tehnologiji Mercedes-Benz najnovije generacije, te će, dodaje se, ta tehnologija posredno stići i u pogone FAP-a.

 

"Sisu auto" planira da kamione proizvedene u Priboju plasira i na tržište Rusije,

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

kao i na druga gde je FAP nekada bio prisutan. "Ime FAP će nastaviti da postoji i plan potencijalnog investitora je da se kamioni na lokalnom tržištu prodaju pod tim brendom, ali sa novim modelima i značajno poboljšanim kvalitetom", piše u saopštenju.

Radna grupa je ocenila da bi preuzimanje FAP-a omogućilo da se u Priboju očuva proizvodnja kamiona konkurentnih i po kvalitetu i po ceni, što bi doprinelo i angažovanju tamošnjih radnika, a posebno otvaranju novih radnih mesta za mlade inženjere. "Ako se pregovori sa kompanijom 'Sisu auto' uspešno okončaju, FAP  će ponovo postati značajan proizvođač motornih vozila,", navodi se i dodaje da bi Srbija time ostala na svetskoj mapi automobilske industrije kao zemlja koja proizvodi automobile Fijat, autobuse Ikarbus-Mercedes i kamione FAP-Sisu. 

 

Vlada Srbije je početkom novebra 2013. osnovala Radnu grupu za rešenje problema u FAP-u, nakon štrajka radnika koji su blokirali prugu Beograd-Bar.

 

Radnu grupu su činili predstavnici kabineta prvog potpredsednika Vlade, Ministarstva privrede, Ministarstva finansija, SIEPA, FAP-a, sindikata, opštine Priboj, Jugoimport SDPR i kompanije Mercedes-Benc. U saopštenju se navodi da je Radna grupa uspela da za manje od tri meseca ponudi moguće rešenje za problem koji je opterećivao Priboj i celu državu više od 20 godina.

Povezane teme: FAP, Priboj, Fabrika automobila, Kamioni, Sisu auto

Poslednji komentari

Avaya
Utorak, 04. 03. 2014. 15:08h
neregistrovan korisnik
Сама локација где је саграђена фабрика је била бирана по политичким мотивима (са жељом да се развијају неразвијени крајеви земље, што је за похвалу) - али је далеко, са лошим комуникацијама (што чини довоз делова и опреме скупљим). Прибој, међутим нема другу шансу, таворење ФАП-а траје преко 20 година, некадашњо тржиште се распало, ново није створено (Србију са малом куповном моћи и где се углавном или набављају половни или поправљају стари и није тржиште). И на крају, ко се сећа оног малог аута, што је ФАП својевремено развијао?
dejan
Ponedeljak, 03. 03. 2014. 14:37h
neregistrovan korisnik
Potpuno se slažem sa tobom, i ja poznajem probleme metalskog kompleksa. Gledam ovo oko izbora, pa mnogi neznaju šta je privreda a vode visoku politiku. Gde je Privredna komora Srbije, što radi društvo inžinjera i tehničara. Svi hoće u Bg ne svojom voljom već misle da tamo ima psla.Dođu i pstanu još veća sirotinja. Zašto u svako selo ne napravite put dovedete struju i vodu. Zašto ovi u gradu moraju sve da imaju a na selu ništa. Daj svskom ko hoće da se vrati na selo po 2000 Eur, mnogi će napustiti BG
milan
Ponedeljak, 03. 03. 2014. 13:51h
neregistrovan korisnik
Godinama radim u Auto-Industriji, mnoge dobre firme su propale koje su izvozile ali su došli novi vlasnici i sve stavili pod katanac, kao što su : FAD, MOTINS,PPT,PROLETER, ZASTAVA KOVAČNICA,LVNICA PR. ZASTAVA ALATI ......itd. Vratite im stare stručnjake oni će ih ponovo pokrenuti.Nemogu mladi sami da vode firme bez iskustva i pečenja zanata. Eto recimo u BG luta stotine inžinjera, ekonomista,.... nema ko da ih zaposli , a sve uvozimo. Zar moramo uvoziti sve i svašta . U Srbiji smo proizvodili ORKAN I OGAN , a sd uvozimo kante za smeće. Predlažem da nova vlast okupi stručnje ljude koji su bez posla sa zadatkom da isprojektuje, konstruiše i proizvede u propalim firmama mnoge delove koje uvozimo.
mirko
Ponedeljak, 03. 03. 2014. 09:58h
neregistrovan korisnik
nemoguce da neće jedva velika kompanija da uzme fap.. kakvi bre Finci, oni nemaju pojima...
kepa
Nedelja, 02. 03. 2014. 20:43h
neregistrovan korisnik
Srbija nezadrzljivo srlja u progres... Sme li neko u 100e da od ovog nema nista?
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»