Počelo markiranje goriva

U Srbiji je 1. februara počelo obeležavanje naftnih derivata, čime će se suzbiti nelegalan promet goriva, povećaće se budžetski prihodi, a biće obezbeđeno i da na tržištu ima samo goriva propisanog kvaliteta, saopštilo je Ministarstvo energetike.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Za markiranje se koriste najsavremenije nano-tehnologije, a sam postupak podrazumeva ubacivanje posebnih hemijskih elemenata u gorivo koji ne utiču na kvalitet goriva, ali omogućavaju da se utvrdi da li gorivo potiče iz legalnog prometa.

 

„Proces markirana imaće minimalan uticaj na cenu goriva, a moguće je da neće

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

ni imati uticaja, jer će obeležavanje omogućiti naftnim kompanijama da povećaju svoj udeo u delu tržišta koji je do sada bio pod uticajem nelegalnih tokova”, dodaje se u saopštenju.

 

Ministarstvo navodi da se u Srbiji, prema procenama, godišnje na crno proda između pet i 10 odsto svih količina goriva, prenosi Beta.

 

Obeležavanje naftnih derivata sprečiće da se u prometu nađe gorivo koje nije obeleženo na propisan način, što bi, prema procenama, trebalo da poveća budžetske prihode za oko 40 miliona evra.

Pored povećanja budžetskih prihoda, kako navode u Ministarstvu, direktne koristi od obeležavanja goriva imaće i vlasnici automobila, jer će se u prodaji nalaziti isključivo gorivo propisanog kvaliteta.

 

Korišćenjem „kvalitetnog” goriva obezbeđuje se efikasniji rad motora vozila, manje kvarova, kao i bolje sagorevanje goriva u motoru, koje doprinosi smanjenju emisija štetnih gasova u atmosferu.

 

Kako se dodaje u saopštnju, obavezu obeležavanja goriva imaju naftne kompanije, a cilj je da se u startu markiraju ukupne količine naftnih derivata proizvedene u Srbiji ili iz uvoza.

 

Nadzor će obuhvatiti sve benizinske stanice u zemlji, a sam postupak obeležavanja je takav da omogućava da se na terenu u kratkom roku utvrdi da li je bilo namešavanja nelegalnih komponenti.

 

Uredba o obeležavanju, odnosno markiranju derivata nafte, usvojena je 29. maja 2013. godine, a na javnom tenderu za sprovođenje ove usluge raspisanom u julu, izabrani su preduzeća SGS Beograd, Autentiks i Nanoinspekt.

Povezane teme: Gorivo, Benzin, Dizel, Markiranje goriva

Poslednji komentari

djoka
Sreda, 05. 02. 2014. 11:54h
neregistrovan korisnik
al koja plata sine u nemackoj a koja ovde to si zaboravio. nek mi daju platu ko tamo pa cu i 3 evra da placam
Dule
Utorak, 04. 02. 2014. 11:50h
neregistrovan korisnik
Jedino kvalitetno gorivo ako vozis dizela mozes da sipas na MOL pumpi. Uvoze gorivo iz Madjarske rafinerije i sve labaratorijske analize pokazale su da zadnjih 6-7 godina imaju najkvalitetnije gorivo. Analiza je kontrolisala: Sadrzaj vode, ukupne necistoce, sadrzaj sumpora, cetanski indeks, viskozitet i ubrzanje autobobila sa razlicitim vrstama dizela. Bezite od OMV-a jer je fransiza, vlasnik pumpe je menadzer i nemaju obavezu da imaju isto gorivo na pumpama, ubedljivo najgore gorivo sto sam se uverio sipajuci. Motor radi bucnije i grublje sa OMV gorivom, ubrzanje je jako losije. Na MOL-u sa novim Evo dizelom motor radi tise i mirnije a ubrzanje je odlicno. Jedino ne znam da li je za motor na duze staze dobro kada koristi gorivo koje ima aditiv u sebi jer ga dosta proizvodjaca zabranjuje u svojim tehnickim knjizicama koje idu iz auto. Mada Evo dizel reklamiraju da je za Euro 5 motore i da odgovara Comon-rail dizelima zadnje generacije.
Zanimljivo
Utorak, 04. 02. 2014. 09:35h
neregistrovan korisnik
A ko će da kontroliše to gorivo? Ko nam garantuje da ako prijavimo neku pumpu ćemo dobiti tačne rezultate? Kao i sve u ovoj državi , pa i takve istrage, će se štelovati da odgovaraju pojedincu ili nekoj interesnoj grupi.
Steve
Utorak, 04. 02. 2014. 01:36h
neregistrovan korisnik
Super.iovako je gorivo skupo a secam se predizbornih kampanji rekli ste da cete smanjiti cenu goriva? Vidim uradili ste nesto? A sta znaci kvalitetnije gorivo? Sada ce na 1L goriva ici koliko 1/4L vode umesto 1/2L?
Sasa
Utorak, 04. 02. 2014. 00:49h
neregistrovan korisnik
Raskinite ugovor sa Rusima, vratite im pare , smanjite akcize na gorivo i pustite narod da zivi!