Svaki treći Evropljanih telefonira dok vozi

Razgovaranje mobilnim telefonom tokom vožnje jedna je od opasnih navika, čijih posledica nije svesna većina vožača. Stoga veliki broj njih bez razmišljanja se javlja na poziv ili čak zove nekoga preko mobilnog telefona, bez korišćenja posebne, tzv. "hends fri" opreme.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Razgovor ili kucanje SMS poruka tokom vožnje opasno je koliko i vožnja u alkoholisanom stanju

Najnovija istraživanja pokazala su da čak jedna trećina vozača koristi mobilne telefone tokom vožnje. Ono što je još zbrinjavajuće jeste podatak da čak 20% ispitanika u anketama sprovedenim širom Evrope smatra da je to sasvim normalna i prihvatljiva pojava. Međutim, još frapantnije je saznanje da ne tako mali broj vozača svoje telefone koristi za pristup društvenim mrežama, poput "Fejsbuka" i "Tvitera".

 

Prodajete polovni automobil? Postavite besplatan oglas

U prilog tezi da je telefoniranje tokom vožnje veoma opasno idu i rezltati jednog istraživanja sprovedenog u SAD, gde su naučnici došli do zaključka da je razgovor ili kucanje SMS poruka tokom vožnje opasno koliko i vožnja u alkoholisanom stanju.

 

Koliko ova neprikladna radnja odvlači pažnju vozačima pokazali su testovi naglog kočenja vozila ispred. U velikom broju slučajeva vozači sa telefonom u ruci nisu uspeli da se zaustave na vreme i sudarili su se sa vozilom ispred sebe. Pri tome, nisu bili pod uticajem alkohola.

 

I pored savremenih uređaja bežične komunikacije, poput recimo "Blutut" slušalica, veliki broj vozača i dalje drži mobilni prislonjen na uho, a da pri tome vozi, čime rizikuju svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

 

Ako vam kažemo da jedna, dve sekunde gledanja u mobilni telefon znače 16-33 metra vožnje na slepo, jasno je koliki to problem može biti. Inače, kod nas kazna za telefoniranje tokom vožnje uz pomoć ruku iznosi 5.000 dinara, zbog čega se samo u Beogradu u proseku dnevno napiše 20 kazni. Savet: umesto da novac date za kaznu, kupite neki "hends fri" uređaj i budite odgovorni prema sebi i drugima.

Povezane teme: Automobili, Mobilni telefon, Prekršaj, Mojauto.rs, MojAuto.rs, Mojauto

Poslednji komentari

Datijareknem
Utorak, 04. 12. 2012. 17:51h
neregistrovan korisnik
Pa ti prijatelju nemoj da voziš, tako je najbezbednije. A pošto je svet pun tih opasnih vozača, nemoj ni da pešačiš da te ne pokupi neki. Zapravo, svet je opasno mesto, najbolje i da se ne rodiš.
ma-jasta-ma-jasta
Ponedeljak, 03. 12. 2012. 14:32h
neregistrovan korisnik
E, moj bozza vozim 37. godina automobil, plus toga vozio sam i za kompaniju jednu 2. godine. Nikad nisam imao udes, nikad. Samo sam jedan put platio kaznu i to prije negde oko 15. godina. Svaki dan prelazim od 50 70 km. I ti se nasao nekome traziti mane i faozone neke. Sledeci put razmisli pre nego sto nesto napises . Jos na kraju da te zamolim, ne znam sta si uopste hteo reci u svom komentaru. Jos mi reci kako ti znas da nisam genijalac. Sva pravila saobracaja i te kako postiujem bez obzira o kakvom se pravilu radi.
bla-bla
Ponedeljak, 03. 12. 2012. 01:58h
neregistrovan korisnik
Istrazivanja u Americi... Bla, bla, bla............. SAD i Evropa nisu isto, saobracaj u SAD nije isto sto i saobracaj u EU.
Nada-Macura
Subota, 01. 12. 2012. 23:18h
neregistrovan korisnik
Isključiti telefon,izvaditi bateriju i staviti ga u gepek !
King
Subota, 01. 12. 2012. 23:14h
neregistrovan korisnik
Eto ja sad vozim i pišem komentar i ništa ne bivaaaaaaaaaf' jbčhwpđđ
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»