"Tojota" sutra slavi 75 godina

Auto kompanija "Tojota" objavila je da će sutra proslaviti 75 godina od kada je počela da proizvodi svoj prvi model AA, 1937. godine.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Proizvodni plan za ovu godinu iznosi 10 miliona vozila, a kompanija može da se pohvali da je do sada proizvela više od 200 miliona automobila, a širom sveta prodala je četiri miliona hibridnih vozila.


Sredinom 1930-ih, mladi Kićiro Tojoda naslutio je potencijal masovne proizvodnje automobila namenjenih široj javnosti i narednih godina, uz puno upornosti, ubedio je oca - tekstilnog proizvođača i vlasnika "Toyoda Automatic Loom Works“ - da unutar fabrike osnuje novo automobilsko odeljenje.


Tako je malo odeljenje preraslo u firmu "Tojota motor korporacija 1937. godine." Model "G1" bio je lansiran dve godine pre osnivanja korporacije, a prvi putnički automobil AA sedam izašao je na puteve 1936. godine.


"Tojota motor kompani" osnovana je u Japanu 1937. godine, a prvi predsednik bio je Risaburo Tojoda. Godine 1940. lansiran je model AE kao "nacionalno vozilo“ kojim je proslavljena 2.600. godišnjica Japana.


Zbog nestašice sirovina, 1944. godine, stvoren je model KC, poznatiji kao "jednooki".

 

Prve isporuke vozila na tržište SAD krenule su 1957. godine, a dve godine kasnije počinje prva proizvodnja lend kruzera izvan Japana - u Brazilu.

 

Prva proizvodnja "Tojote" u Evropi krenula je 1971. godine sa modelom "korola baj Salvador Kaetano".


Paralelno sa putničkim programom, Tojota je razvijala i sportska vozila, koja su se takmičila i pobeđivala na svetskim šampionatima.


Za kompaniju je bila značajna i 1997. godina, kada je u Japanu predstavljeno prvo na svetu masovno proizvedeno hibridno vozilo "prius", koje je nakon 10 godina dostiglo milion prodatih primeraka.

 

Dve godine kasnije "Tojota" je mogla da se pohvali da je premašila globalnu proizvodnju od 100 miliona vozila.


Hibridno vozilo sa gorivnim ćelijama FĆV stvoreno je 2002. godine, da bi 2010. prodaja tih vozila premašila dva miliona.

Povezane teme: Tojota, Rođendan, Godišnjica, Automobilska industrija, Kompanija, Japan
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»