Skuplja registracija + porez na luksuz

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 

Nije ništa novo ako kažemo da je u Srbiji nešto poskupelo. Tako je i sa registracijom automobila, koja je za 25% viša nego lane. Primera radi, kada se plati obavezno osiguranje,administrativne, ekološke i ostale takse, automobil Zastava 101 proizveden 1995. godine imao je registraciju od 9.000 dinara prošle godine, dok će nova iznositi 11.300 dinara.

Gledano brojkama registracija je poskupela u proseku za 4.000 dinara, pa tako vlasnici koji su godišnje za svog ljubimca morali da izdvoje 16.000 sada će morati da plate 20.000 na ime registracije. Poskupljenje će najteže pasti onima čiji automobili imaju preko 3.000 kubika, jer će njihov džep biti tanji za čak 17.000 dinara.

 

I dok se kod nas registracija koristi za punjenje budžeta, u Evropi je sasvim druga priča. Tamo se ova administrativna mera koristi u svrhu podizanja nivoa bezbednosti u saobraćaju, ali i u ekološke svrhe podsticanjem novih motora koji emituju manje štetnih gasova.

 

Ironija je da se kod nas porez na automobil, koji predstavlja dodatni namet, plaća tri puta, i to: prilikom kupovine, prodaje i svake godine pri registrovanju. Posebni problem predstavlja i porez na luksuz koji je osim skupocenih automobila obuhvatio i kombi vozila, što je izazvalo revolt vozača ove vrste vozila, koji smatraju da im država na ovaj način dodatno oporezuje sredstvo za rad.

 

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»