Vozači pogrešno koriste pojas u automobilu

Pravilno vezan pojas u kolima čuva živote, i to je činjenica, ali ako se nepravilno korisiti on ne da vas neće zaštititi, već može da bude opasan po život.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Mnogi koji sedaju za volan, pa čak i kada voze i decu, uopšte ne razmišljaju o tome, pa pojas pogrešno koriste i to najčešće na pet različitih načna. Putnici često spuštaju gornji deo pojasa ispod pazuha, vezuju ga samo gore ili dole, a ima i onih koji olabave pojas i zakače štipaljku da on ne može da se vrati i stegne ih. Ideja je mnogo, ali i stravičnih poseledica takvog neodgovoronog ponašanja.

 

Pojas je tako napravljen da ne sme da napravi povrede

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže za "Blic" da je pojas napravljen tako da ne sme da napravi povrede.

- Čak kada dođe do sudara pri velikim brzinama, pojas je projektovan tako da pukne kako ne bi naneo dodatne povrede. Sa druge strane, o tome ljudi ne razmišljaju i imamo veliki problem u vezi sa nepravilnom upotrebom pojasa. Najčešći je kada ljudi, uglavnom žene i deca, gornji deo pojasa podvuku ispod pazuha. U slučaju čeonog sudara pojas se tada spušta ka stomaku, a glava i gornji deo tela kreću napred. Zatezanje se koncentriše u predelu stomaka i unutrašnjih organa, što može da dovede do ozbiljnih povreda unutrašnjih organa - jetre, slezine, želuca, ali i do preloma rebara - objašnjava on i dodaje da je isto tako ozbiljan problem ako se veže samo gornji deo pojasa.
 
To u glavnom rade taksisti i vozači dostavnih vozila, kaže on. A prilikom sudara ili prevrtanja vozila tako vezan pojas može da nanese dodatne povrede ili da udavi vozača.

- Opasno je i kada se veže samo donji deo pojasa. To ponekad čine roditelji deci, koja sede u busterima ili podmetačima. Prilikom sudara dolazi do koncentracije sila u predelu kukova i stomaka i nastaju povrede - objašnjava Okanović.

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: pojas, vezivanje pojasa, bezbedna vožnja
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»