Počinje hibridna ofanziva!

Hibridnim automobilima pripada bliska budućnost. Tako barem tvrde u "LMC automotivu", britanskoj kompaniji koja se bavi istraživanjem automobilskog tržišta. Prema prognozama iz ove kuće, prodaja hibridnih i "plag-in" hibridnih automobila utrostručiće se u sledeće tri godine, na preko 750.000 prodatih primeraka godišnje. Do ovog zaključka došli su na osnovu povećane potražnje za ovim tipom vozila - zahtevi za automobilima sa alternativnim pogonom uvećali su se u 2015. godini za 22 odsto.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 

"Tojote" drže prvih sedam mesta kad je u pitanju prodaja hibrida u Evropi

Ogroman "bum" u 2015. godini napravili su "plag-in" hibridi, za kojima je potražnja porasla za 163 odsto, na gotovo 100.000 automobila. prema istraživanju "JATO dajnamiksa", vodećoj kompaniji za istraživanje automobilskog tržišta, ni hibridi ne zaostaju mnogo, a vodeća kompanija kada su vozila ovog profila u pitanju i dalje je Tojota, koja je u Evropi prošle godine, za jedno sa podbrendom Leksus, prodala ukupno 209.000 hibrida.

Ubedljivo najprodavaniji hibrid na evropskom tržištu je "auris" sa nešto više od 75.000 prodatih primeraka, ali mu se ozbiljno približava manji "jaris", koji je zauzeo drugo mesto u 2015. godini sa gotovo 69.000 prodatih jedinica, ali uz rast potražnje od čitavih 22 odsto! Sledećih pet mesta na tabeli takođe zauzimaju hibridi iz Tojota/Leksus grupacije ("leksus NX", "CT" i "IS" i "tojote" "prijus" i "prijus +"), a na osmoj poziciji je Mercedesova hibridna "c-klasa" sa 4.587 prodatih primeraka. Evropski "Top 10" hibrida zatvaraju dva "pežoa", "508" i "3008", koji su zadržali pozicije uprkos padu interesovanja…

U Evropi 2015. godine prodato je ukupno 402.775 hibridnih automobila

Kada su u pitanju pomenuti "plag-in" hibridi, u Evropi prvo mesto ponovo drži jedan japanski automobil - Micubišijev "autlender" zabeležio je rast od 57 odsto i u 2015. godini je prodato gotovo 32.000 primeraka. Za njim slede, ali daleko iza, modeli nemačkih proizvođača: "folksvagen golf GTE" (17.300) i "audi A3 e-tron" (11.791 primerak)

Stručnjaci "LMC automotiva" pridviđaju da će u bliskoj budućnosti porasti i potražnja malim i mikro hibridima, koji koriste male baterije u kombinaciji sa slabijim motorima, a dobru prođu imaće i automobili sa sistemima "hibridne asistencije" - Reno je, na primer, najavio za 2017. godinu "megan" sa lakim hibridnim sistemom koji će dizel verziji ovog modela pomoći da emisiju ugljen-dioksida svede na 76 grama po kilometru. To je mnogo ispod granice od 95 grama, koliko će proizvođači biti dužni da postignu kod svakog modela do 2020. godine, prema propisima Evropske agencije za zaštitu životne sredine.

 

Povezane teme: hibridni automobili, Plag-in hibridni automobili, hibridi u evropi

Poslednji komentari

Lexus
Četvrtak, 17. 03. 2016. 22:12h
neregistrovan korisnik
Slazem se sa tobom sve te Hybride i elektricne Auta su bacanje pare,Ali To je dobro za xazara.ja Sam imao jednog Prius 2012 za po gradu ok za oni Koi su skrte inace nista bolje od benzinca Koi trose isto ko i dizel.
buca
Četvrtak, 17. 03. 2016. 17:41h
neregistrovan korisnik
Hibridi i jesu,po meni samo za grad,tu je samo usteda.Slazem se sa komentarom.
Bole
Sreda, 16. 03. 2016. 11:11h
neregistrovan korisnik
Hibridi su sano šminka i moda. Manja potrosnja samo u gradu uz specifičan način vožnje. Oštra vožnja, nema uštede.Hoćete ekologiju. Napravite motor prilagođen TNG-u ili metanu. Hibridi su pokušaj naftnog lobija da opstanu sto duze. Bolje da rade na automobilima na struju i gorive čelije.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»