Testirali smo novi "audi A4" - Isti, a potpuno drugačiji Foto

Utisak je da se Audi toliko zaigrao sa novom generacijom „A4“ da je stvorio bolji automobil nego što je očekivao. Vizuelne promene u odnosu na prethodnika nisu velike, snaga limuzine se krije pod karoserijom.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Novi "audi A4" je u proseku 110 kilograma lakši od prethodnika

Trendovi u automobilskoj industriji „kažu“ da je vizuelni doživljaj važniji od magije koja se dešava pod stolom - kupuješ ono što vidiš! Zaboravite na osovine, ležajeve i ventile, glavne uloge su podeljene LED svetlima i virtuelnim kokpitima. Srećom, postoje primeri da je moguće biti aktuelan a da se ne izgube utemeljene

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

vrednosti.
U slučaju novog „audija A4“ govorimo o tradiciji dugoj više od četiri decenije, tradiciji koja je počela da se piše 1973. godine predstavljanjem modela „audi 80“. Pred nama je deveta generacija „A4“ koja ima i pune LED-ove i SF kokpit, ali i generacija koja nije okrenula leđa tradiciji.

Međuosovinsko rastojanje je povećano za minimalnih 2,82 cm

Prve reakcije na „audi A4“ bile su mlake jer je novi dizajn na posmatrača ostavljao utisak da se radi o fejsliftingu. Ipak, verujte na reč, „audi A4“ na fotografiji i uživo nije isti automobil! Dinamična limuzina je još privlačnija iako su se dizajneri držali stilskog pravca koji je utemeljen davno. Ukratko, svima je jasno da je „audi A4“ potomak „audija 80“.


Inženjeri su u „audi A4“ ugradili 90 odsto novih delova a automobil je u proseku za 110 kilograma lakši od prethodnika. Spoljne dimenzije su ostale gotovo nepromenjene (duži za 3 cm od modela osme generacije), dok je međusovinsko rastojanje minimalno povećano na 2,82 metara (+ 1 cm). Međutim, razmeštaj „pokućstva“ u kabini obezbedio je dodatnih 2,3 cm za kolena putnika na zadnjim sedištima tako da je „audi A4“ jedna od prostranijih automobila u klasi. Upravo je osećaj većeg komfora bio potreban Audijevoj limuzini jer je sve ostalo u kabini, kao i do sada, uvek besprekorno. Izbačeni su nepotrebni prekidači dok je centralna konzola „očišćena“ a na vrh je postavljen ekran dijagonale 8,3 inča. Između vozača i suvozača se nalazi MMI kontroler dok se kao opcija nudi „head-up“ ekran.

U Audiji dobro znaju kako se pravi kvalitetan i funkcionalan kokpit

Pored klasične instrument table, Audi u novom „A4“ nudi i takozvani virtuelnim kokpit (opciona oprema) dijagonale 12,3 inča. Predstavljen je na „audiju TT“ a ugrađuje se i u novi „Q7“. Vozač pritiskom na dugme bira izgled „virtuelnog kokpita“, odnosno da li će pred očima imati klasičnu tablu sa obrtomerom i brzinomerom, ili navigacioni sistem sa spektakularno jasnom slikom.

Virtuelni kokpit sa ekranom dijagonale 12,3 inča je deo dodatne opreme

Uprkos skandalu kroz koji Folksvagen grupa još prolazi, kupci „audija A4“ na srpskom tržištu i dalje radije biraju dizel agregat za ovu limuzinu srednje klase. Izbor je sveden na nama dobro poznatu oznaku „2.0 TDI“ pri čemu je snažnija (190 KS) za nijansu traženija od osnovne verzije sa 150 KS. Zbog visoke početne cene (48.003 evra) i astronomske registracije (136.000 dinara) verzija sa 3.0 V6 agregatom (272 KS) će predstavljati egzotiku na našim putevima.

Dvolitarski TDI agregat razvija 190 KS i 400 Nm pri 1.750 obrtaja u minutu

Testirali smo snažnije izdanje motora koji zadovoljava Euro 6 norme sa niskom emisijom štetnih gasova od samo 107 grama po kilometru. Maksimalnih 190 KS isporučuje u rasponu od 3.800 do 4.200 obrtaja u minutu, a performansama i prosečnom potrošnjom za klasu „šije“ stariji, teži i „prljaviji“ 3.0 TDI sa 204 KS. Više od čiste snage puls vozača ubrzava obrtni moment od 400 Nm koji „ja sam gazda“ karakter otkriva pri 1.750 obrtaja i nastavlja da vuče sve do 3.000 obrtaja i brzine krstarenja.

 

Prijatno smo iznenađeni i činjenicom da četovrocilindrični motor znake života pokazuje i na niskom obrtajima (između 1.200 i 1.500 obrtaja) karakterističnim za gradsku vožnju. Ako merimo ubrzanje od mirovanja do zakonom dozvoljenih 50 km/h, „audi A4 2.0 TDI“ ne spada među agilnije automobile.

 

Međutim, zvučna izolacija kabine je odrađena na vrhunskom nivou i putnici će primetiti da automobil pokreće dizel motor samo prilikom starovanja na niskim temperaturama. Motor je povezan sa šestostepenim manuelnim menjačem, dok se kao 2.000 evra skuplja opcija može izabrati i automatski menjač „S-tronik“ sa sedam brzina i dvostrukim kvačilom, kojim je bio opremljen testirani automobil. Brz i konkretan, „S-tronik“ odgovara temperamentu vozača Audijeve limuzine koji se ne hvale i ne pokazuju snagu, ali vole da je uvek imaju u rezervi.

Nemci su „probrali“ i smanjili ponudu motora za novi „A4“ ali su, s druge strane, potencijalnim kupcima ponudili više različitih tipova ogibljenja. Recimo, alternativa standardnom podešavanju su prilagodljivi amortizeri, orijentisani ka komfornoj, odnosno sportskoj vožnji. Senzori mere kretanja sva četiri točka, kao i uzdužna i poprečna ubrzanja, i zatim se prilagođavaju uslovima na putu u skladu sa situacijom. Ovo dovodi do poboljšanja dinamike vožnje (sport verzija) ili veće udobnosti (komfort verzija). Sve to je moguće zahvaljujući novorazvijenim CDC (continous damping control) amortizerima sa elektromagnetnim upravljanjem ventila u klipovima koji omogućavaju hidrauličnoj tečnosti da se, po potrebi, brže ili sporije kreće sistemom. Verzije sa CDC amortizerima su 10 mm (komfort verzija) niže od modela sa klasičnim ogibljenjem, odnosno 23 mm niže kod testirane verzije sport. Verzije sa snažnijim motorima (190 KS i više) serijski su opremljene „audi drajv selekt“ sistemom koji, pored oslanjanja, utiče i na odziv upravljača i pedale gasa.


U poređenju sa prethodnikom, novi „A4“ je više krut, bez obzira na podešavanje ogibljenja. To se ne može sakriti, kao ni da je „audi A4“ neverovatno stabilan automobil koji bez straha možete da gurate do krajnjih granica. Plus u celoj priči je i komunikativan i precizan upravljač koji postavlja nove i više standarde u Audijevoj ponudi. Očigledno Audiju smeta da stalno bude u sredini, između sportskog „BMW-a serije 3“ i udobnog „mercedesa C-klase“ i zato kreće u lov na komšije iz Minhena.

Proizvođač za motor koji se ne nalazi na „crnoj VW listi“ kaže da prosečno troši 4,0 litara, što je, naravno, nemoguće postići u realnim uslovima i sa gorivom koje se prodaje u Srbiji. Zato smo morali da se zadovoljimo duplim vrednostima (7,5 u gradu, oko 6 litara na otvorenom putu) koje su odlilčan rezultat za tonu ipo tešku limuzinu sa motorom na granici od 200 konja.


Dizajneri su većim staklenim površinama i tanjim A stubom, uz za nijansu višu poziciju sedenja u odnosu na prethodnika, poboljšali preglednost novog „audija A4“ koji, takođe, dolazi i sa najsavremenijim sistemima potrebnim za upravljanje automobilom u gradskim uslovima. Očekivano, deveta generacija je osvojila maksimalnih pet zvezdica na Euro NCAP testu bezbednosti, pri čemu je sakupila 90 odsto od maksimalnog broja bodova za zaštitu odraslih, 87 odsto za zaštitu dece i 75 odsto za protekciju pešaka.


Audi je prvi put za „A4“ ponudio pakete opreme „bejzik“, „sport“ i „dizajn“ koji se međusobno najviše razlikuju po dizajnerskim detaljima (maska hladnjaka, drugačiji branici i aluminijumske felne…). Tako „audi A4“ u Srbiji startuje od 29.467 evra za verziju sa 1,4-litarskim TFSI motorom (150 KS). Bazni „audi A4 2.0 TDI“ košta 35.232 evra dok je model sa „S-tronik“ menjačem 37.923 evra. Naravno, dostupna je i verzija sa „kvatro“ pogonom (u kombinaciji sa „S-tronik“ menjačem) i cenom 40.023 evra.

 

TEHNIČKI PODACI
Audi A4 2.0 TDI S-tronic

Motor 4-cilindrični, turbo dizel * Zapremina 1.968 kubika * Snaga 190 KS pri 3.800 o/min. * Maksimalni obrtni moment 400 Nm pri 1.750 o/min. * Maksimalna brzina 210 km/h * Ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,7 sekundi * Pogon na prednjim točkovima * Menjač 7-stepeni, automatski * Rezervoar 40 litara (opciono 54 litara) * Dimenzije 4.726/1.842/1.404 mm * Prtljažnik 480 litara * Masa praznog vozila 1.545 kg * Prosečna potrošnja 4,0 litara * Emisija CO2 - 103 g/km
Cena:39.423 evra

 

    Povezane teme: Audi, TDI motor, Audi A4, Audi TT, Audi Q7

    Poslednji komentari

    ivan
    Četvrtak, 11. 02. 2016. 10:23h
    neregistrovan korisnik
    farovi korejstina!!!
    Mini-Cooper-S-16-170-KS-Supercharged
    Četvrtak, 11. 02. 2016. 08:09h
    neregistrovan korisnik
    Da, ne koriste SUPERCHARGED nego KOMPRESSOR ;)
    Bavarac
    Sreda, 10. 02. 2016. 22:52h
    neregistrovan korisnik
    Updejtuj malo znanje, obiđi Audi salone provozaj malo njihove automobile, pa onda donosi zakljuke. Ovako pokazuješ da si ostao u 80-im god. prošlog veka i ispadaš malo smešan u društvu...Pozdrav.
    MM
    Sreda, 10. 02. 2016. 14:01h
    neregistrovan korisnik
    Jaguar xe je i lepsi i bolji
    M
    Sreda, 10. 02. 2016. 13:58h
    neregistrovan korisnik
    Supercharched ne koriste Nemacke kotarice nego,Americki automobili i Engleski Jaguar
    SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

    SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

    Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»