„Lada iks-rej“ spremna za Srbiju

Prethodne godine zabeležen je blagi rast prodaje novih automobila na srpskom tržištu, a najtraženiji su bili modeli sa cenom oko 10.000 evra. „Dačija“ i „Škoda“ su tako iskoristili priliku jer praktično nemaju ozbiljniju konkurenciju. Slika bi međutim u narednih 12 meseci mogla da se promeni jer je ruski „Avtovaz“ nedavno predstavio potpuno novi model „lada iks-rej“ koji bi mogao da promeni odnos na tržištu.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

"Lada iks-rej" je dugačka 4,16 m, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,59 m

Utisak je da se kod nas na „iks-rej“ gleda kao na legitimnog naslednika „Dačijinih“ modela, pre svega „sandera“, koji se dugo nije menjao. Mislimo nije se promenio vizuelno, a ne cenovno jer je „sandero“ i dalje najjeftiniji model B segmenta.

Poređenje je ima smisla jer je „iks-rej“ proizvod iz kuhinje grupacije „Reno-Nisan“ a čak je baziran i na platformi „M0“ koju koristi i „sandero“. Ako dobro pogledamo, primetićemo i dosta zajedničkih elemenata i detalja između „iks-reja“ i „sandera“, kao sto su gotovo identični branici, farovi, točkovi, ručica menjača i tako dalje. Isto važi i za mehaniku s tim da Rusi ističu da „iks-rej“ donosi kvalitetniju plastiku u kabini, bogatiju opremu, bolju zvučnu izolaciju i unapređene vozne karakteristike.

Za pogon su obezbeđena tri benzinska motora a za sada nema informacija o dizel agregatima. Ponudu otvara Avtovazov 1.6 motor sa 16 ventila i 106 KS, dok Renoov agregat, takođe zapremine 1,6 litara, razvija 114 KS. U ponudi je i potpuno novi 1,8-litarski benzinac koji razvija 122 KS i koji može da se dobije sa automatskim menjačem (1.6 motori su u kombinaciji sa petostepenom manuelnom transmisijom).

„Lada iks-rej“ hečbek je dugačka 4,165 metara, široka je 1,764 a visoka 1,570 metara, dok je međuosovinsko rastojanje 2,592 metara. „Avtovaz“ je objavio i podatke o prtljažniku osnovne zapremine 376 litara. Na početku prodaje dostupna su dva paketa opreme - „bazni“ sa dva vazdušna jastuka, ESP sistemom i klima-uređajem i „luksuzni“ koji donosi četiri vazdušna jastuka, savremeni multimedijalni sistem sa ekranom osetljivim na dodir (dijagonala sedam inča), blutut, tempomat, prednja sedišta sa grejačima, multifunkcionalni upravljač, kameru za vožnju unazad, aliminijumske felne…

Ipak, nije realno očekivati da se „lada iks-rej“ pojavi na srpskom tržištu pre 2017. godine jer „Avtovaz“ želi da se okrene ruskim vozačima kojima se automobil nudi za 8.500 dolara.

Povezane teme: Lada, Avtovaz, Srbija, Škoda, Dačija

Poslednji komentari

DJ
Utorak, 09. 02. 2016. 22:28h
neregistrovan korisnik
Ako otvoris pravopis videces da moza i "da li" a i "dali", ali to nije odgovor na moje pitanje.
rebro
Ponedeljak, 08. 02. 2016. 21:34h
neregistrovan korisnik
Pa logično je da nešto mora da se promeni posle 10 godina ili 150.000km. Druga je stvar što ti misliš da godišnje treba da se prelazi 40.000km i za 4 godine moraš svašta da promeniš.
rebro
Ponedeljak, 08. 02. 2016. 21:31h
neregistrovan korisnik
Prvo kupiš pravopis da naučiš kako se piše "dali".
Odgovorni-Vozac
Ponedeljak, 08. 02. 2016. 14:46h
neregistrovan korisnik
Ja isto ne dozvoljavam vucu prikolice, nosac na krovu i gabaritne putnike. Ko je preko 50kg u mom mezimce se nece voziti! Cipele takodje moraju biti skinute!
templar
Ponedeljak, 08. 02. 2016. 12:15h
neregistrovan korisnik
Za onog koji je svake godine popravljao ladu. Auto treba znati voziti. Ja sam imao zastavu-yugo 45 ax. Prešao sam sa njom 146230km pre nego što sam je prodao. Ali je yugo bio garažiran, nisam divljao sa njim, mislim na nagla kočenja, ubrzavanja, pretovarivanja, nisam vukao priklicu, nisam imao nosač na krovu. Menjao sam ulje u propisanom roku, svećice, filter i nikada ali baš nikada me nije ostavio na putu niti sam radio generalku. Posle prodaje (1994) auto je vožen još pet godina. Pa i ti bi vozio svoju ladu da si je vozio kako treba.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»