Besplatan prevoz: Ugradio trole na krov "prijusa"

Dok velikani auto industrije pokušavaju da konstruišu isplative automobile na alternativnu energiju koji ne bi zagađivali okolinu, jedan čovek iz San Franciska je došao na genijalnu ideju kako da se besplatno preveze po gradu uz nultu emisiju štetnih gasova. On je na krov svog "prijusa" ugradio trole kojima napaja motor svog automobila koristeći gradski sistem žica pod naponom.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Sigurni smo da je ova ideja već mnogima pala na pamet, međutim, sasvim je

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

druga stvar odvažiti se na ovakav projekat koji, osim ozbiljnog inženjerskog rada podrazumeva i opipavanje neispitanog zakonskog terena.

 

Sijera Hartman sa sajta Bold Italic je uspela da stupi u kontakt sa čovekom iza ovog projekta koji se predstavio samo kao Džon, a razumljivo je da nije želeo da otkriva sve detalje svog jedinstvenog poduhvata.

"Svaki put mora detaljno da se isplanira, jer kada se otkačim sa žica, ostaje mi tek nekoliko minuta pre nego što mi umru baterije. Ali ako isplaniram sve kako treba, skoro svuda mogu da stignem."

 

Džon nije otkrio kako je došao do trola koje je ugradio na svoj "prijus", ali je objasnio šta je bilo najteže u izgradnji ovog Frankenštajna:

"Snada je bila najveći problem. Žice pod naponom proizvode oko 600 volti i 400 ampera, sasvim dovoljno da te potpuno spriži", objasnio je Džon. "Pitanje je kako da iskoristiš električni sistem napravljen da pokrene trojelbus od 10 tona za pokretanje automobila od 1.5 tone. Moraš nekako da obuzdaš svu tu snagu."

 

"Nimh" baterija koja pokreće normalan "prijus" proizvodi 273 volti pri 6,5 ampera, pa je Džon morao da ugradi veliki broj otpornika kako bi "ublažio" preveliku energiju.

Džon je i ranije imao slične projekte, a prethodni automobil sa trolom koi je izgradio se prosto zapalio usled problema sa prevelikim naponom.

 

Ovaj inovator iz San Franciska je svestan da će gradske vlasti uskoro naći način da ga sklone sa puta, ali kako sam kaže, uvek je spreman za sledeći izazov.

Povezane teme: Trolejbus, Tojota Prijus, Prijus, San Francisko

Poslednji komentari

nemasmisla
Ponedeljak, 06. 04. 2015. 13:44h
neregistrovan korisnik
to sto si ti lupio je najveca glupost koju si mogao da lupis. covek je skrenuo paznju na to da auto moze da ide na struju i bez baterija. Jedini problem koji ovde vidim je prenos el energije, za koji postoji resenje ali se ne primenjuje iz vese razloga poput, benzin, ulje, dizel benzinske stanice, itd..... zar stvarno mislis da auto ne moze da ide po principu prenosa energije na daljinu? :D Zar stvarno mislis da struja ne moze biti besplatna? :D
Trolla
Ponedeljak, 06. 04. 2015. 08:48h
neregistrovan korisnik
Da nije Alvirovic ?
Mihajlo
Nedelja, 05. 04. 2015. 21:34h
neregistrovan korisnik
Да је ово стављено у рубрику "највеће глупости " онда би имало смисла.Овако не заслужује ни коментар.
Milan
Nedelja, 05. 04. 2015. 10:20h
neregistrovan korisnik
Teoriski otpornicima je mogce smanjiti napon no prakticno pri tolikom naponu i jacini struje tesko. Isto tako i momenat spajanja na zice je problematican. Naravno sve je resivi no na mnogo visem tehnoloskom nivou nego kako je ovde receno. Covek ocigledno sve to i zna i koristi.
Preddy-Baer
Petak, 03. 04. 2015. 14:20h
neregistrovan korisnik
Ukoliko ugradjuje tolike otpornke da obuzda tu snagu, znaci da rasipa energiju na zagrevanje tih otpornika! Ovom Öko-loodilu se treba stati u kraj. U potpunosti podrzavam ekoloska resenja i sve sto ZAISTA jeste u cilju spasavanja planete! Ali ovakve i slicne gluposti su stvarno previse.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»