Čuvari zanata: Ovaj potkivač konja godišnje napravi i do 300 potkovica

Tajne zanata „krao“ je od Aleksandra Leke Vlajkovića, koji je bio učenik čuvenog valjevskog potkivača Milomira Đurđevića. Sa Vlajkovićem je još 1994. godine počeo kao pomoćnik, da bi malo po malo uz ljubav prema konjima koje i dan danas gaji, zavoleo posao potkivača. Danas je četrdesetsedmogodišnji Zoran Antonijević iz Popučaka jedan je od retkih kovača u valjevskom i kolubarskom kraju.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

 „Bio mi je zanimljiv posao, a Leka je bio izuzetno dobar čovek. On je radio sa mojim ocem u tadašnjem „Elindu“ a po struci je bio kovač. Dolazio je kod nas da potkiva naše konje i pitao me da mu pomognem. Tako sam od njega naučio ovaj zanat. Nije mi bilo teško da učim iako je ovo specifičan posao i nije jednostavan“, priča nam Zoran o svojim počecima.

 

U radnji, koja se nalazi u dvorištu porodične kuće, pokazuje nam kovačku vatru, ćumur, materijal za potkovice, čekić, klešta, vatralj. Sve što je potrebno da bi mogao da pravi potkovice, klepa sekire, raonike, motike... Da bi se napravila jedna potkovica od gvožđa, potrebno je dvadesetak minuta, a ceo proces odvija se u tri faze. Pre pravljenja potkovice uzimaju se tačne mere kopita.

 

„Najpre se savijaju dva štula u krug na koje se oslanja životinja. To je kao štikla na cipeli. Zatim se napravi šlic, probijaju se rupe i na kraju se zavari gif na vrhu potkovice kako bi bila stabilnija noga kod konja i da može više da povuče. Potkovica mora da ima pravilan oblik. To je kao cipela kod čoveka. Tako isto i kod konja. Ako je potkovica kriva, neravna i ako se dobro ne očisti kopita konj ne može da gazi ravno. Potkovica je veoma bitna jer kad nema nje dolazi do upale kopita“, objašnjava Antonijević koji godišnje napravi blizu 300 potkovica.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: potkivač, potkovica, zanati
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»