Šta dobijete dorastanjem karfiola?

Karfiol je do te mere specifičan, može se reći da je pouzdan pokazatelj odgovornosti i posvećenosti proizvođača. Ko uspešno gaji ovu zahtevnu kulturu, zna koliko je preciznosti i posvećenosti potrebno u svakom koraku proizvodnje. Kasnija setva, dorastanje i pravilno skladištenje tokom zime mogu dati odlične rezultate koji se mogu i dobro naplatiti.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 


Karfiol je deo porodice kupusnjača, ali je mnogo hranljiviji od mnogih popularnijih članova te porodice. Setva se odvija u junu i 100 grama semena je dovoljno za jedan hektar. Berba ovog povrća dolazi u drugoj polovini septembra i traje celog oktobra.

 

Nedostatak karfiola, u odnosu na druge članove porodice kupusnjača, je što ima mnogo nižu otpornost na niz faktora proizvodnje. Štaviše, karfiol je najteži za proizvodnju u poređenju sa svim ostalim članovima te porodice, ističe Ivo Đinović u svojoj knjizi Svet povrća. Ima nisku otpornost i na niske i na visoke temperature, na sušu, bolesti, pa čak i svetlost. Pored osetljivosti, vrlo je zahtevan po pitanju vlage u zemljištu i vazduhu, kao i u pogledu koncentracije azota u zemljištu. Mora se đubriti stajnjakom, te je zbog toga obično prvi u plodoredu. Setva se može obaviti i početkom jula, a presađivanje u avgusti. U tom slučaju pre mrazeva biljke moraju biti izvađene i ostavljene na dorastanje.

 

Dorastanje karfiola
Često je neophodno ostaviti glavice karfiola i iz ranije setve na dorastanje, ali je neophodno poštovati određena pravila da bi dorastanje bilo uspešno.

Za početak, pri berbi, bio za dorastanje ili ne, mora se ubrati glavica zajedno sa nekoliko listova. Listovi imaju više funkcija, pre svega zaštite od svetlosti, mehaničkih oštećenja i drugih problema.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: karfiol, dorastanje biljaka, povrće