Žirevi su nedovoljno iskorišćeni plodovi šume

Žir je dostupan u velikim količinama, ali nedovoljno iskorišćen šumski plod. Od njega se može praviti brašno koje se može koristiti za ishranu ljudi.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

 

Žirevi su plodovi hrasta koji je veoma zastupljen u Srbiji. Ovaj šumski plod je bogat mastima, ugljenim hidratima, proteinima, mineralima i vitaminima. Žirevi od različitih sorti će naravno imati međusobne razlike u ukusu i sastavu, pa je tako žir crvenog hrasta bogatiji taninima i gorči od žira hrasta lužnjaka koji je slađi. Svi su jestivi ali zahtevaju prethodnu obradu.

 

Prvi korak je uklanjanje tanina koji mogu stvoriti probleme u digestivnom traktu i koji daju gorčinu žiru. Generalno, oni se mogu isprati iz žireva na dva načina - toplim i hladnim metodom.
 

Hladna voda čuva hranljivost
Hladni metod podrazumeva ispiranje u hladnoj vodi. Vodeničari su praktikovali da očišćene i usitnjene žireve stave u platneni džak koji potom spuste u reku koja je čista i brzog toka. Na taj način reka obavi ispiranje za nas. Ovaj proces traje i po nekoliko dana, u zavisnosti od količine tanina koja je prisutna u žirevima i koliko su žirevi usitnjeni. Žirevima treba ukloniti, pored ljuske i opnu.
 

Ukoliko to radite kod kuće, držite očišćene i usitnjene žireve u posudi sa vodom, a vodu menjajte dok god menja boju. Tanini daju crvenkasto-braon boju vodi.

Hladno ispiranje može potrajati i nedelju dana, ali brašno dobijeno od žireva koji su na ovaj način isprani ima svoje prednosti. Pre svega, nema potrebe dodavati mu drugo brašno kao vezivnu supstancu jer je skrob prisutan u izvornom obliku.

 


Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: žir, hrast, plodovi, šuma
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»