Koliko je pametno sipati ZEJTIN U REZERVOAR? Video

Dizel motor je srce svake poljoprivredne mašine i može se reći da je jedan od glavnih faktora rasta produktivnosti u poljoprivredi u dvadesetom veku. Iako može koristiti više vrsta pogonskog goriva, koliko je pametno sipati zejtin u rezervoar?

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

 

Dizel spada u četvorotaktne motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Ime je dobio po pronalazaču Rudolfu Dizelu koji je svoj patent obelodanio u poslednjoj deceniji devetnaestog veka.

 

Dok kod benzinskog motora svećica pali kompresovanu smešu benzina i vazduha, kod dizel motora dolazi do spontanog zapaljivanja goriva. Ovo je moguće iz razloga što je stepen kompresije vazduha znatno veći kod dizel motora u odnosu na benzinski. Sa rastom kompresije, raste i temperatura vazduha u klipu, a kada se ubrizga gorivo, ono se samo zapali od pritiska i temperature.
 

Ove odlike činili su vozila sa dizel motorom sporijim od onih sa benzinskim. Sa druge strane, ova vozila su mogla da povuku mnogo veći teret jer je zahvaljujući većem hodu klipa, većem stepenu kompresije i kaloričnijem gorivu, veći bio i obrtni momenat. Doduše, ove odlike činile su vozila sa dizel motorom sporijim od onih sa benzinskim. Jednostavno, zbog većeg hoda klipa, funkcionisao je na nižem broju obrtaja u odnosu na benzinski, a pri tom je bio i teži od benziskog motora iste snage.
 

Vrlo brzo ovaj tip motora našao je svoje mesto u poljoprivredi i drugim granama privrede koje su operisale sa velikim teretom kao što su transport (šinski, drumski i vodeni), rudarstvo, ali i namenskoj industriji koja proizvodi naoružanje.

 


Opširnije pročitajte OVDE.



A ostale emisije možete da pogledate na YT kanalu AGROmedia.

 

Povezane teme: biljna ulja, Biodizel, gorivo
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»