Održavanje prskalica i atomizera pre zime

Pravilnim održavanjem obezbedićemo dugi radni vek mehanizaciji koja je skupo plaćena. Time ćemo štedeti novac, vreme i živce koji prvi stradaju kada se ispostavi da nešto od opreme ne radi kako treba.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Prskalice, nošene ili vučene, kao i atomizeri su nezamenljiv deo poljoprivredne mehanizacije. Kada obavimo poslednje prskanje useva u godini, prskalice ćemo odložiti preko zime i čekati novu poljoprivrednu sezonu da bismo ih ponovo koristili. Ali pre toga, treba pregledati i očistiti ove i druge mašine.

 

Prvi korak je vizuelna inspekcija
Često se previđa značaj vizuelne inspekcije. Ona nam pomaže da uošimo mehaničke nedostatke, i to važi za svu mehanizaciju. Najvažnije je pregledati da li postoje napukline, curenje, korozija ili neki drugi nedostaci na cevima, spojevima, zglobovima i boji. Ako se primete oštećenja ili nedostaci, treba ih sanirati pre naredne upotrebe. Korozija i napukline mogu strukturno oslabiti različite mašine i opremu pa na njih treba obratiti najviše pažnje.

 

Sledeći korak je čišćenje iznutra
Ceo sistem prvo treba isprati, pogotovo ako smo koristili hemikalije. Sipanjem vode u rezervoar i puštanjem prskalice u rad, izbacićemo sve zaostale hemikalije iz sistema. Ovo je nužan korak jer određena hemijska jedinjenja mogu da korodiraju neke metalne delove, ili oštete gumene.Naravno, prskalice treba oprati i spolja i dobra ideja je to uraditi istovremeno sa vizuelnom inspekcijom.

Kada završimo ispiranje sistema, vodu treba ispustiti da ne bi zamrzla tokom zime.

 

Ukoliko je korišćena samo voda u prskalici, a primeti se da dizne ne raspršuju pravilno, moguće je da je u sistemu nataložen kamenac iz vode. Kamenac se može isprati iz sistema uz pomoć rastvora limuntusa. Važno je ostaviti rastvor u sistemu barem neko vreme da deluje, ali treba po malo, više puta puštati da rastvor izađe, jer u reakciji sa kamencem nastaje gas koji podiže pritisak u sistemu. Kada završimo sa rastvorom limuntusa, sistem treba ponovo isprati vodom.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: prskalice, mehanizacija, Poljoprivreda, održavanje mehanizacije
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»