Pečenje komovice – idealan posao za kišne jesenje dane! Video

Kišni jesenji dani idealna su prilika za okupljanje prijatelja oko kazana za pečenje rakije! Zato smo posetili poljoprivrednike u Titelu, koji su upravo pekli rakiju, i to ne bilo koju, već komovicu! Rekoše nam da se komovica dobija destilacijom prevrele grožđane komine. U narodu se koristi kao lek i primenjuje se u vidu obloga za snižavanje povišene telesne temperature ili smanjenje reumatičnih bolova. Lekovita svojstva, kažu, mogu se povećavati dodavanjem lekovitih trava.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

 

Kiša koja je ovih dana padala omela je poljoprivrednike da uđu u atar i da obavljaju redovne poslove. Ipak, oni ne miruju! Jožef Sabo u Titelu peče rakiju, pa smo odlučili da ga posetimo.
 

Jožefe, od čega se danas peče rakija?

„Meni je posebno drago da meteorolozi ovoga puta nisu pogrešili i da po ovom kišnom vremenu možemo da pečemo rakiju. Danas se sprema rakija od grožđa. Vino je otočeno i mi to ovde u Vojvodini zovemo komovica", objašnjava nam Jožef Sabo.

 

To je dobra i kvalitetna rakija, ali koliko se ja sećam, kada sam bio mlađi, ona se koristila i za obloge, previjanja i slično?

„Da, često se koristi za snižavanje temperature i u narodu je dobro poznata kao veoma delotvorna. To je nešto čime se mi ovde u Vojvodini hvalimo", zadovoljno kaže Jožef.
 

Da li je ovo grožđe tvoje, da li si ga sam i proizveo ili si ga kupio?

„Ja se bavim i proizvodnjom grožđa, ali ova godina je bila specifična. Moj vinograd je na površini od jednog jutra, u drugoj godini, ali ipak moram sada priznati da je ovo grožđe iz okoline Trstenika. Reč je o sortama frankovka i muskat hamburg, koje su u tom regionu ipak znale dati bolje rezultate nego ovde u Vojvodini.“
 

Da li je ovo rakija koja se koristi samo za domaće potrebe ili je namenjena i tržištu?

„Mi se trenutno bavimo snabdevanjem tržišta u okolini, ali za šire tržište još nismo pripremljeni, zato što nemamo veće količine.“
 

Ljudi kada biraju dunju, kajsiju i slične vrste rakije, odlučuju da kupe one koje su poreklom iz Vojvodine. Nije uobičajeno da se ovde prave šljiva, komovica i slične vrste, ali izgleda da se ipak menjaju pravila?

„Zašto da ne! Područje opštine Titel imalo je 1924. godine 246 katastarskih jutara pod vinogradima. Nije se samo spremalo vino, već i komovica. Ona je ipak zaštitni znak Vojvodine, pa bi trebalo da se radi na zaštiti brenda, makar poput zaštite brenda Karlovčana i njihovog bermeta. Ovo je nešto što je zaista potrebno sačuvati.“

 

Opširnije pročitajte OVDE.


A ostale emisije možete da pogledate na YT kanalu AGROmedia.

Povezane teme: pečenje rakije, komovica, jesenji poslovi
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»