Domaći recepti za pravljenje džemova, marmelada i pekmeza

Mnoge domaćice sa zadovoljstvom pripremaju zimnicu od voća i povrća koristeći stare i proverene recepte naših baka. Zato će neke od njih već sada početi da čuvaju sezonsko voće za zimu, bilo zamrzavanjem, sušenjem ili u vidu džemova, marmelada ili pekmeza.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Džemovi 


Džem od dudinja


Potrebno je:

  • 1 kg belih dudinja
  • 500 gr šećera
  • malo limontusa

 

Priprema:

Dudinje oprati i propasirati, pa dobijen sok spustiti u gusto ukuvan sirup od šećera sa čašom vode. Po ukusu zakiseliti limontusom i kuvati sve dok masa ne počne da se zgušnjava. Vruć džem sipati u tegle, a povezati kada se sasvim ohladi. 

 

 

Džem od južnog voća


Potrebno je:

  • po 1 kg pomorandži i limuna
  • nekoliko kivija
  • 2 kg šećera 

 

Priprema:

Pomorandže i limun dobro oprati četkicom, potpiti u vodu i ostaviti da stoji 3 dana – svakodnevno menjati vodu. Zatim polovinu oljuštiti, pa iseći zajedno s korom, spustiti u gusto ukuvan sirup od šećera i dve čaše vode i kuvati petnaestak minuta.

Zatim dodati oljušten i na kolutove isečen kivi i kuvati džem dok ne počne da se želira. Vruć sipati u zagrejane tegle. 

 

 

Marmelade


Marmelada od vinogradarskih breskvi


Potrebno je:

  • 2 kg breskvi
  • 1 kg šećera
  • kesica vinobrana ili konzervansa


Priprema:

Breskve oprati, oljuštiti, izvaditi koštice i iseći na komade. Poređati u duboku šerpu i posuti šećerom. Ostaviti ih tako tri sata, a zatim kuvati na jakoj vatri. Kada se marmelada zgusne, sipati u prethodno pripremljene, zagrejane tegle. Posuti vinobranom ili konzervansom i složiti na određeno mesto.

 


Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: Džem, Marmelada, Pekmez, Zimnica, Tradicionalni recepti