Karta plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta valjevskog kraja

Breskva najbolje uspeva i može dati najbolje prinose u selima Gola Glava i Pričević. U drugim valjevskim selima, kao što su Stapar, Miličinica, Oglađenovac, Zlatarić, njena uspešnost gajenja ide do 50 posto, dok u drugim krajevima Valjeva ona je jedva 10 posto ili uopšte ne uspeva.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Trešnja
Da bi se iskoristio sav potencijal trešnje nju je najbolje gajiti u selima Osladić, Miličinica, Vlašić Oglađenovac, Gola Glava, Kotešica, Joševa...


Lešnik

Najbolji klimatski uslovi za gajenje lešnika su u selima Popučke, Divci, Veselinovac, Beloševac, što ipak ne znači da se on ne može gajiti u drugi selima ali sa mnogo manje uspeha.
 

Ovo je pokazala Karta plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Valjeva, koja je nastala nakon što su tokom prošle godine urađena terenska istraživanja, uzorkovanje tla a zatim i laboratorijska ispitivanja u svakoj od 74 katastraske opštine na teritoriji grada. Uzevši u obzir i geografski položaj i reljefne karakteristike valjevskih sela data je preporuka za gajenje voćarskih i ratarskih kultura za svaku katastarsku opštinu.
 

Malina
„Karta je pokazala da se ne mogu u svakoj katastarskoj opštini sa istim uspehom gajiti pojedine vrste voća ili ratarskih useva. Tako na primer malina, po kojoj je poznat valjevski kraj, nekada se gajila u selima oko Valjeva Gornja i Dona Bukovica, Pričević, Rađevo selo, Zlatarić, međutim poslednjih godina proizvodnja maline se lagano pomera ka Brezovicama, Vujinovači, Tubraviću ... Sa druge strane umesto maline u tim selima može se gajiti šljiva i to veoma uspešno. To znači da je došlo do pomeranja voćarske proizvodnje i sada se na osnovu ove karte jasno pokazalo gde se određena proizvodnja može zasnivati i na koji način“, kaže Nikola Radojičić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: trešnja, lešnik, malina, poljoprivreda, breskva
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»