Zimsko orezivanje voćaka u samo 3 koraka! Video

Nekoliko godina nakon sadnje voćnjaka, većina voćaka izraste u visinu ili postane neugledno grmlje. Ključ uspeha za bolji prinos voća po stablu jeste da sve bude redovno i pravilno orezano. Iako se rezidba često predstavlja kao komplikovan posao, to zapravo nije tako.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 PoweredBy AGROmedia

 

 

 

 

Postoji mnogo različitih metoda kako je najbolje izvršiti zimsko orezivanje voćaka, ali mi ćemo vam predstaviti rezidbu u tri koraka. Ovim postupkom dobijamo odlične rezultate kod velikog broja različitih vrsta voćaka.

Ovakav metod možete primeniti kod stabala jabuka, krušaka, dunja, kajsija, breskvi, šljiva i višanja. Pravo vreme je kraj zime, neposredno pred kretanje sokova. Tada još nema lišća na granama pa je zato lakše da uočite šta treba rezati.
 

Prvi korak - Čišćenje

Počnite sa orezivanjem grana koje su se osušile tokom godine (br. 1) i koje su oštećene ili slomljene (br. 2). Uklonite i one mladice koje rastu direktno iz stabla drveta (br. 3).

Takve mladice često nemaju veze sa plodom, već su izdanak podloge na koju je kalemljeno voće. Grane koje rastu pravo u visinu treba delimično odrezati kao i izdanke koji se povijaju ka stablu, odnosno imaju smer ka unutrašnjosti krune. (br. 4).

Drugi korak - Proređivanje

Cilj proređivanja je da omogućite da svetlost i vazduh mogu podjednako da dopru do svih listova. Na taj način smanjuje se mogućnost širenja biljnih bolesti i štetnih insekata.

Najpre uklonite neke od grana koje rastu nadole, ali i sve one koje se gusto ukrštaju i preklapaju sa drugim granama. Preporučljivo je da nakon toga pregledate celu biljku.

Orežite krunu što skadnije tako da napravite ravnomernu gustinu grana. Trebalo bi da svako stablo oblikujete na sličan način da bi sve voćke izgledale jednako.

Na mestima gde se grane račvaju savetuje se da ostavite one grane koje su najzdravije. Takođe, vodite računa da ugao između dve grane bude oko 70 stepeni. Ako ugao ostane preveliki, postoji mogućnost da se grane slome pod teretom ploda. S druge strane, ako ostavite previše oštar ugao, neće biti dovoljno vazduha tokom vegetacije.
 

Nastavite sa rezanjem dok prostor oko svake grane ne bude između 15 i 30 centimetara. Bitno je da svaka grana ima dovoljno vazduha i prostora da se razvija. Kao i kod čišćenja, orezujte ravno sve do glavne grane ili stabla.

Ne ostavljajte čiste, ravne grane duže od 30 centimetara bez ijedne bočne grane ili račve. Računa se da je 30 centimetara godišnje dovoljna dužina prirasta.

Opširnije pogledajte OVDE.

 

Emisiju "Svet poljoprivrede" možete pogledati na zvaničnom YT kanalu AGROmedia 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane teme: poljoprivreda, orezivanje, održavanje voćki
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»