Kako da pripremite vaše vozilo za leto

Ovog puta ćemo pokušati da opišemo šta je sve potrebno da biste iz jednog režima vožnje, zimskog, presli na režim vožnje vašeg vozila u drugim vremenskim uslovima tj. prolećno – letnjem periodu.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Prvo i osnovno je da naša vozila podvrgnemo jednom dobrom pranju, koje je najbolje uciniti kod profesionalaca u koje verujemo. Detaljno pranje vozila treba uciniti u svim skrivenim delovima, ispod koševa, ispod karoserije i naravno po celokupnoj karoseriji vozila.

Ono sto ne preporučujemo jeste pranje motora, pogotovo kod vozila koji imaju puno elektronike, ako se odlučite za pranje motora preporučujemo da se raspitate ko to radi suvim pranjem.
 

Sledeći korak - pripreme vozila za novi režim pretpostavljam da ste vec učinili, obavezno promeniti zimske gume i zameniti ih letnjim gumama. Postoji mnogo razloga da to ucinite: sačuvaćete zimske gume za uslove vožnje u zimskom periodu, a u uslovima letnje vožnje zimske gume nisu predvidjene zbog uticaja toplog asvalta i toplih vremenskih prilika. Kada stavite letnje gume obavezno je da ih napumpate po tehničkoj preporuci i veoma je bitno da tu napumpanost gume cesto proveravate otprilike na svakih 10-15 dana, a ono što preporučujemo jeste da vaše gume napumpate AZOTOM.

Ono što je veoma VAŽNO jeste da proverite sve tečnosti vašeg vozila - tečnost za hladnjak, ulje u kočnicama i naravno najvaznije ulje u motoru. Preporuka za sve tečnosti neka bude tehničko uputstvo vašeg vozila a možete se konsultovati i sa profesionalcima koji prate sva tehnicka i tehnološka pomeranja u auto industriji.
 

Naš savet je da uradite mali servis motora u šta spada:
-zamena filtera vazduha
-zamena filtera goriva 
-zamena filtera ulja
-zamena polen filtera i
-zamena ulja po pripadajućoj specifikaciji ulja.


Veoma važan korak u pripremi vašeg vozila jeste provera stanja kočionog sistema gde podrazumevamo stanje ulja za kočnice, pločica, diskova i stanje paknova na vozilu. Sam sistem kočenja je svima nama važan zbog sveopšte sigurnosti u saobraćaju.
Naravno da bi auto bio spreman za svakodnevnu vožnju bitno je da proverimo ispravnost i funkciju svih svetlosnih signala na na našem vozilu od pokazivača pravca, do svetla kočnice, malih svetala, dugih svetala, maglenki i sva četiri upaljena žmigavca.
Na ovaj način spremili ste vaše vozilo i sigurni smo da ćete smanjiti sve moguće i nepredvidljive situacije u svakodnevnoj upotrebi automobila.

Tekst je u celosti preuzet sa As-meda.rs

Povezane teme: Servis, automobili, priprema za leto
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»