Teško pitanje: zimske ili univerzalne gume? Video

Statistika kaže da u Evropi preko 80 odsto vlasnika automobila tokom zime na svoja vozila montira zimske gume. Ipak, ova brojka lagano opada, jer u ponudi su sve bolje gume specijalizovane za sva godišnja doba. Ovome u prilog ide i zakonski propis koji kaže da na vozilu tokom zimskih meseci, odnosno kada je na kolovozu sneg, led ili poledica treba da budu montirani pneumatici namenjeni zimskim uslovima, ili onim za sva godišnja doba…

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Važno je da na rubu univerzalne gume postoji obeležje da je ona adekvatna i za zimu. Zavisno od proizvođača to može biti simbol pahulje, oznaka M+S ili natpis „all season“. Minimalna dubina šare na zimskom, odnosno univerzalnom pneumatiku mora da bude četiri milimetra. I ne zaboravite da, bez obzira što je vožnja na letnjim gumama, uslovno rečeno, dozvoljena i zimi, kada na putu nema snega, leda ili poledice, povećavate rizik na putu. Ta guma nije dovoljno dobra za korišćenje kada je napolju hladno jer se lako stvrdne, što direktno utiče na dužinu puta kočenja.
 

Po prvi put online su dostupni testovi zimskih guma, te ih možete pregledati i u pokretu na mobilnom telefonu ili tabletu.

 

Uz to, ukoliko izazovete udes a na vozilu su vam tokom zime montirani letnji pneumatici, očekuju vas drakonske kazne. Zato, najpametnije što možete da uradite je da u narednom periodu na svoje vozilo stavite zimske ili univerzalne pneumatike, vozite bezbednije i izbegnete kazne.

U novom broju "Auto Bilda", objavljeni su rezultati testova za pneumatike za različite tipove vozila, što bi moglo da vam pomogne pri izboru odgovarajuće gume, ukoliko još niste obavili ovu akciju na prelazu između godišnjih doba.

Osim ove korisne rubrike, u novom broju "Auto Bilda" možete pročitati i, kad je reč o savetima, kako da se što brže i efikasnije pripremite za vožnju u hladnim danima koji nam predstoje. Kad je reč o novim automobilima, "Auto Bild" br. 172 obiluje testovima noviteta i uporednih vožnji, među kojima se ističu "porše kajen turbo", "BMW X3", "maserati levante S"… Ekskluzivno, u novom "Auto Bildu" možete pročitati intervju sa 18-godišnjim Mikom Šumaherom, sinom legendarnog Mihaela, koji je krenuo očevim stopama, ali da saznate sve o najpopularnijim automobilima u Srbiji, u našem izboru za "Zlatni auto". Uz reportažu sa svečane dodele priznanja, ovde možete pogledati i video sa događaja…

 

Povezane teme: Univerzalne gume, Zimske gume, Bezbednost u saobraćaju, Auto Bild 172
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»