BLIC SAVETI - Kako da sanirate oštećenja od petardi na automobilu

Petarde su glupe. Iz više razloga – povređuju decu, prepadaju životinje i uništavaju i automobile. A evo kakve posledice može pretrpeti vaš četvorotočkaš - ovo su, praktično, najbezazlenijeposledice koje mogu izazvati petarde u poređenju sa povredama dece, a ponekad i odraslih...

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 

                                                                                           Foto: Shutterstock
 
 

Ukoliko stanujete u gradu znate da se petarde najrađe bacaju sa terase. Naravno, one moraju negde da padnu, a kako se oko zgrada nalazi mnogo parkiranih automobila, eto jednog od mesta za sletanje i udar. Osim petardi i druge pirotehničke „igračke“, poput vatrometa i prskalica, nakon što oboje nebo, moraju negde da padnu. Tu su na udaru prvi automobili, pa evo kako možete da popravite oštećenja nastala tokom praznika - nadamo se da se šenlučenje završilo...

Pepeo i iscepkani papirići koje možete naći ujutru na vozilu su u stvari najmanji problem. Pogledajte boju koja se oljuštila usled tragova paljenja, udubljenja i slično… Ako se niste mamurni i ne boli vas glava, eto razloga za glavobolju. Vredi istaći da osiguravajuća društva u Nemačkoj godišnje isplate čak 50 miliona evra za štetu koja nastane tokom novogodišnjih praznika! Kod nas se ne vode takve statistike, a često i sami sređujemo sitna oštećenja. Ipak, ako vam je automobil kasko osiguran, valja proveriti sve detalje ugovora jer se neretko dešava da osiguravajuće kuće ne priznaju oprljivanje vozila, već nadoknađuju štetu samo ako je vatromet-raketa ulubila karoseriju. Ako znate ko vam je oštetio automobil (što je ređi slučaj), možda i uspete da nadoknadite štetu. Ipak, najčešće se vlasnici vozila okreću „uradi sam“ pomoći u ovakvim situacijama...

UKRATKO

1 - Na sreću, oni najčešći trgovi novogodišnje noći sa karoserije se mogu skinuti temeljnim pranjem i poliranjem.

2 - Ukoliko je oštećenje još uvek vidljivo (ispupčeno) i ako je na ravnoj površini, probajte da blago pređete najfinijom šmirglom preko kako biste ga izravnali. Nemojte preterivati jer možete napraviti više štete nego koristi. Zatim nanesite polir-pastu i tretirajte oštećenje.

3 - Oštri opiljci, crvene i vrele varnice od vatrometa i drugih pirotehničkih „igračkica“, mogu pregoreti boju i lak na vozilu. Najčešće su ova oštećenja u vidu sitnih rupica. Zavisno od njihove veličine, one se mogu zamaskirati korektorom boje, odnosno markerom (u prodavnicama auto-opreme).

4 - Komplikovano je popraviti oštećenja tamo gde je petarda spalila boju, pa se ona na tom mestu oljuštila. Takva oštećenja zahtevaju farbanje tog dela karoserije. Ako ste amater, ovu popravku treba da uradi profesionalac, a to nije jeftino.

5 - Ako ste imali nesreću da se deo karoserije ulubio usled udara vatrometa, a nemate kasko, onda možete pokušati da popravite štetu fenom: oštećeni deo plastike dobro se zagreje fenom sa spoljne strane. Kada plastika omekša, sa unutrašnje strane lagano rukom pokušajte da izravnate ulubljenje. Ako ovo do sada niste radili potražite pomoć nekog iskusnijeg kako ne biste dodatno oštetili boju prilikom grejanja i ravnanja. 

Uz ovaj savet, u novom, 151. broju magazina "Auto Bild", možete pronaći  još tekstova vezanih za pomoć u svakodnevnom korišćenju automobila, a između ostalih tema, izdvaja se istraživanje o tome koliko su automobili tokom decenija porasli, tačnije koliko se razlike između modela istog imena kroz nekoliko generacija.

U novom "Auto Bildu" pročitajte utiske sa testova novog "pežoa 3008", "kije sportidž" sa automatskim menjačem i pogonom na svim točkovima, "leksusa LC 500h", kao i poređenja "seata ateke" sa rivalima: "hjundaijem tuson", "renoom kađar" i "nisanom kaškai"... Novu "panameru" redakcija je stavila "na crtu" BMW-om modelu "750d xDrajv", ali se usudila i da odmeri snage jednog kamiona sa 2.400 konjskih snaga sa rasnim trkačkim automobilom. Za ljubitelje sporta, tu je i intervju sa aktuelnim Moto GP šampionom Markom Markezom, kao i novosti iz sveta Formule jedan i svetskog reli šampionata...

sa aktuelnim Moto GP šampionom Markom Markezom, kao i novosti iz sveta Formule jedan i svetskog reli šampionata..

 

Povezane teme: Reparacija automobila, Petarde, Auto Bild 152

Poslednji komentari

Zoran
Sreda, 18. 01. 2017. 03:03h
neregistrovan korisnik
Evo jedan savet licno proveren. Ako imate bela kola, stara (a mozda i ne tako stara), pa zivite na jugu Amerike i ne perete ih mesecima, moze da se nahvata crnilo neko, budj. Lepo uzmete belilo/hlor i poprskate cela kola. Ostavite pola sata i odete na pranje. Bela kao sneg.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»