Zimske muke: kad so i rizla nisu prijatelji…

Bez industrijske soli i rizle koja se posipa po putevima, vožnja tokom zime bi bila nezamisliva. Ipak, ovaj bezbednosni tretman može biti i škodan po vožnju i automobile. Evo zašto...

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

                                                                                  Fotografije: Shutterstock

Industrijska so i kameni agregat (rizla) se svake zime posipaju po kolovozu kako bi prianjanje točkova vozila bilo što bolje. Naime, industrijska so snižava tačku mržnjenja vode pa se sneg koji pade na put i preti da se pretvori u led usled niskih temperatura, posredstvom soli se topi. Ipak, so može topiti led do temperature od oko -10 stepeni C, sve niže od toga sprečava da so prodre u led i započne proces topljenja, pa se zato u kombinaciji koristi i pesak, odnosno rizla koja obezbeđuje bolje prianjanje točkova na ledu.

Kako bez ovog miksa ne može da se zamisli bezbedna vožnja po javnom putu tokom zime, tako postoje i neke lošije strane industrijske soli i rizle. One se odnose na oštećivanje vozila i to u najvećoj meri usled neodržavanja od strane vlasnika. Naime, tokom zime so i rizla se zavlače svuda po automobilu i nagrizaju kako karoseriju tako i gumena creva usled čega često strada kočioni sistem.

Sve ovo može da se reši redovnim pranjem vozila, sa posebnom pažnjom na podvozje. Ipak, postoje stvari na koje ne možemo uticati a to su udari rizle o vozilo, pogotovo na vetrobran. Od pomoći tu može biti držanje većeg rastojanja od vozila ispred.    

UKRATKO:

1 - Opasna prljavština sa puta

Industrijska so koja se posipa po ulicama vrlo brzo će isprljati vetrobran, farove, tablice i zadnji deo vozila i to do neprepoznatljivosti. Kod automobila koji nemaju opciju pranja farova, primer radi, osvetljenje će biti umanjeno za 40 odsto, a posle dvadesetak kilometara vožnje po mokrom, posutom putu i pažnja će se umanjiti.

2 - Redovno pranje vozila!

Važno je da automobil tokom zime redovno perete jer industrijska so, kao i rizla mogu napraviti oštećenja na vozilu, poput korozije na dostupnim delovima ogibljenja i oštećenja kočionog sistema. Uvek temeljno perite vozilo tokom zime (pranje odozdo) kako biste sprečili so da reaguje.

Kada ste na dužem putu, savetuje se da se redovo zaustavljate na pumpama i uklanjate prljavštinu sa farova i vetrobrana. Takođe, u prtljažniku možete da čuvate vodu kojom ćete oprati svetla, stakla i ogledala. Tada taman dopunite tečnost za vetrobran ukoliko treba.

3 - Alu-felne

Ne zaboravite na pranje aluminijumskih točkova. I najmanja ogrebotina ubrzo može da postane velika rđava fleka!

Ovo je samo jedna od mnoštva zanimljivih i korisnih rubrika u novom, 151. broju magazina "Auto Bild" koji se nalazi u prodaji.

Između ostalih tema, izdvaja se istraživanje o tome koliko su automobili tokom decenija porasli, tačnije koliko se razlike između modela istog imena kroz nekoliko generacija.

U novom "Auto Bildu" pročitajte utiske sa testova novog "pežoa 3008", "kije sportidž" sa automatskim menjačem i pogonom na svim točkovima, "leksusa LC 500h", kao i poređenja "seata ateke" sa rivalima: "hjundaijem tuson", "renoom kađar" i "nisanom kaškai"... Novu "panameru" redakcija je stavila "na crtu" BMW-om modelu "750d xDrajv", ali se usudila i da odmeri snage jednog kamiona sa 2.400 konjskih snaga sa rasnim trkačkim automobilom. Za ljubitelje sporta, tu je i intervju sa aktuelnim Moto GP šampionom Markom Markezom, kao i novosti iz sveta Formule jedan i svetskog reli šampionata...

Povezane teme: Rizla, So, Čišćenje puteva, Sneg, Održavanje puteva, Putari, Saveti

Poslednji komentari

angel
Nedelja, 15. 01. 2017. 10:17h
neregistrovan korisnik
Pojedes konzervu spanaca pa okrenes auto na kant da ga opuskas odozdo...
Crni
Sreda, 11. 01. 2017. 12:07h
neregistrovan korisnik
Po meni, nema ni potrebe na -20. nema prljavstine na putu, so ne deluje, a i ne moze ni da se zalepi na auto pri toj temperaturi.
Dejan
Sreda, 11. 01. 2017. 10:29h
neregistrovan korisnik
U perionici na zetone, kliknes prvo dugme 1, sampon + para 120C, posle odmah ide tecan vosak dugme 2 i zavrsis brzo sa opcijom 4 sa ,,e-pranjem,, ! Nikako ide ides na brave da ne bi zaledile ! Kad se nanese vosak, ne moze da ledi, provereno, probajte. !!!
bild
Sreda, 11. 01. 2017. 01:13h
neregistrovan korisnik
U perionici npr
Michael
Utorak, 10. 01. 2017. 14:23h
neregistrovan korisnik
A kako da perem automobil na minus 20? to ste zaboravili da pojasnite...
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»