10 Blic saveta: vožnja po snegu i ledu

Temperature daleko ispod nule doprinele su da većina puteva u zemlji bude zaleđena. Praznici su na izmaku i svi se vraćamo u svakodnevicu, međutim led na putevima je neće olakšati.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

                                                                                           Foto: Shutterstock

Evo 10 kratkih saveta o tome na šta treba obratiti posebnu pažnju kada je na putu sneg i led:

1 - Vozite samo ukoliko je neophodno. Kada su loši vremenski uslovi, bolje je

ostati kod kuće ili se prevoziti javnim prevozom nego rizikovati nezgodu.

2 - Pre polaska uvek se dobro informišite o vremenu i stanju na putevima.

3 - Nadamo se da dobro znate kako vam radi ventilacioni sistem u automobilu i kako da ga podesite pravilno. Čim startujete vozilo, usmerite ventilaciju ka vetrobranskom staklu, kako ovo ne bi morali da radite tokom vožnje.

4 - NIKAD ne sipajte vrelu vodu na vetrobran kako biste ga odledili! Nagla promena temperature može da uzrokuje da staklo popuca. Prevencija je mnogo bolja nego lečenje, pa tokom noći prekrijte vetrobran kartonom ili uložite u posebnu zaštitu vetrobrana.

5 - Sipanje ključale vode ili grejanje ključa upaljačem može istopiti pojedine plastične delove u bravi savremenih automobila, pa budite pažljivi kada grejete, ili bolje poprskajte malo spreja za odleđivanje.

6 - Ako do sada niste, sada je krajnje vreme za proveru rashladne tečnosti (antifriza). Uz to, neka vam posuda sa tečnošću za vetrobran bude puna do vrha, i to sa kvalitetnom zimskom koja podnosi „debeli“ minus.

                                                                                           Foto: Shutterstock

7 - Možda zvuči kao stara vest, ali tokom vožnje u uslovima kakvi trenutno jesu, MORATE da napravite tri ili čak četiri puta veće rastojanje od vozila ispred. Ukoliko vozilo mora da stane ili još gore, desi se nezgoda, trebaće vam tih dodatnih metara da biste se reagovali i zaustavili se na vreme.     

8 - Ko je na vreme pripremio svoje vozilo, sigurno ga manje boli glava. Planirajte svoju rutu pažljivo, birajte glavne puteve jer su tretirani rizlom i industrijskom solju. Posebno vodite računa na mostovima i u delovima gde retko ima sunca jer su delovi puta i dalje zaleđeni.

                                                                                           Foto: Shutterstock

9 - Računajte da će vam trebati više vremena nego kada je suvo da stignete do destinacije, pa krenite ranije, umesto da jurite kad je na kolovozu led.

10 - Uz to, računajte na čišćenje automobila pre polaska. Očistite sva stakla, ali i krov i haubu. Ako ostavite ove količine leda, tokom vožnje pri kočenju sneg sa krova može va se sručiti na vetrobran - takođe, vozila iza vas nisu dužna da trpe i dodatni sneg sa krova vašeg automobila!

Povezane teme: Vožnja po snegu, Bezbednost u saobraćaju, Vožnja po ledu, Opasnost u saobraćaju

Poslednji komentari

informacija
Petak, 13. 01. 2017. 13:14h
neregistrovan korisnik
mogu zadnji da budi i na asfaltu suvom ko barut ako su prednji na ledu i vozac majstor stisne gas do daske. nemaju svi 4x4 pogon a i da imaju ne garantuje da ce jedan tocak uspeti da pokrene auto, jos ako je uzbrdo po malo... cak se na testovima pokazalo da pojedini 4x4 ni sa 2 na ledu a 2 na suvom ne mogu na blagoj uzbrdici da krenu. koga zanima nek baci pogled na llink.. youtube.com/watch?v=2OzK-oRPCbs
Dragana
Utorak, 10. 01. 2017. 13:50h
neregistrovan korisnik
Sjajan tekst naricito za pocetnike! Vidim da sam i sama u par navrata pogresila u necemu sto je ovde spomenuto!
DukaDizel
Utorak, 10. 01. 2017. 09:25h
neregistrovan korisnik
Gas, gas, i samo gas, zaboravite na kocnicu. Ako ne mozete da izadjete uz neku veliku stranu, a pogon je na prednjoj strani, pokusajte u rikverc. Jer teziste pada na prednje, odnosno u tom slucaju na zadnje gde se i tezak motor nalazi.
pinkman
Utorak, 10. 01. 2017. 08:07h
neregistrovan korisnik
Ta nemojte kasti!
Zoran
Ponedeljak, 09. 01. 2017. 19:03h
neregistrovan korisnik
Po ledu se ne vozi, nego te on vozi. Po ledu samo gledajte da vam bar 1 tocak ne bude na ledu. Ako su sva 4, tu pomoci nema. Obicno nisu sva 4.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»