Zima je zabavna, ali samo ako imate dobre gume!

Bliži se 1. novembar, dan kad su vozači u Srbiji obavezni da na svom automobilu imaju montirane zimske gume, u slučaju da se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalaze sneg, led i poledica. Bez obzira šta kaže Zakon, savetujemo da, ako to već niste učinili, pripremite automobil i njegovu "obuću" za dolazak hladnijih dana, pošto postoji više parametara zbog kojih ne biste zimi trebalo da vozite automobile sa neodgovarajućim gumama. Evo najbitnijih:

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

                                                                                              Foto: "Auto Bild"

Temperatura

Većina proizvođača pneumatika preporučuje da se letnje gume ne koriste na temperaturama ispod sedam stepeni Celzijusovih. Zbog nešto tvrđe smeše, one na niskim temperaturama postaju kao plastične, zbog čega je upravljanje automobilom otežano, a zaustavni put prilikom kočenja na vlažnoj ili snežnoj podlozi drastično se uvećava…

                                                                                              Foto: "Auto Bild"

Zašto su zimske gume posebne?

Zimske gume su namenske: moraju da pružaju najbolju moguću trakciju i držanje na snegu i ledu, bez ugrožavanja stabilnosti u krivinama ili pri kočenju. Ovo nije lako postići jer su uslovi teški i često kontradiktorni, ali su jednostavno takvi. Ipak, savremena rešenja eliminišu ove konflikte koristeći posebne mešavine guma, posebno oblikujući profil i pametno raspoređujući lamele (kanale) na gazećem sloju. Mekoća gume doprinosi povećanju broja ivica koje su u kontaktu sa snegom.  

Na šta da obratiti pažnju prilikom kupovine?

Nije baš tako lako odrediti šta je zimska guma, pogotovo jer M+S oznaka ne govori ništa o karakteristikama te gume po snegu. Tako da je bolji opcija tražiti simbol pahulje na gumi. Od toga nema bolje reference da je namenjena upravo za sneg.

Koliko dugo mogu da se voze?

Postoje i zakonske odrednice da zimska guma ne sme imati šaru pliću od 4 mm. Takođe, ove gume ne bi trebalo da budu starije od šest godina jer se kasnije postaju tvrđe i gube svoje karakteristike po snegu. Kovanica od 1 evra je dobra za merenje jer joj je okvir oko 3 mm. Ako ga vidite, guma više nije dobra za sneg

Kako pomažu testovi guma?

Testovi guma se sprovode na vrlo opširan i detaljan način, a prednost je što se rezultati mogu porediti i nezavisni su. Zavisno od toga kako eksploatišete gume, možete izabrati svoje gledajući parametre i dobijene rezultate koji vas se tiču.

Redakcija magazina "Auto Bild" već tradicionalno svake godine pred sezonu zimskih guma obavlja veliki test 50 modela zimskih guma, sa željom da kupcima olakša izbor, s obzirom da je u velikoj ponudi jako teško izabrati gumu koja odgovora po brojnim faktorima - pre svega ceni, a zatim i performansama na snegu, ledu, po mokrom i suvom kolovozu, dužini eksploatacije i slično…

U novom broju "Auto Bilda", koji će se naći u prodaji od petka, 28. oktobra, zainteresovani mogu da pročitaju detaljne analize 50 guma dimenzija 205/55 R16 i saznaju koji proizvođač trenutno proizvodi najkvalitetniju zimsku gumu, da uporedi trenutne cene, ali i izabere onu koja mu najviše odgovara prema navedenim elementima.

Kad je u pitanju on-lajn kupovina, portal NonStopShop.rs nudi veliki izbor zimskih pneumatika raznih proizvođača po odličnim cenama, pa je i to dobar način da svako pronađe gumu koja mu odgovara po raznim svojstvima…

Da li su univerzalne gume dobro rešenje?

Da i ne! One jesu i ostaće kompromis bez obzira na napredak u razvoju. Jer ko može da radi sve dobro a da nije specijalista ni za jedno ni za drugo? Ove gume su dobre tamo gde su zime blage, a kiše nisu česte..

Povezane teme: Zimske gume, auto bild 146, Nonstopshop.rs, test zimskih guma

Poslednji komentari

Zoran
Ponedeljak, 31. 10. 2016. 02:28h
neregistrovan korisnik
I ja sam u zemlji gde nisu obavezne ni sijalice rezrvne, prva pomoc, protivpozarni aparat,... Ali ja i ti nismo u Evropi, skoro sigurno. Ti si ili na severu Amerike ili u Kanadi. I nikad se ne pitaj STO je nesto sto je nelogicno zakonom obavezno u Evropi. Jedini odgovor je: To je EVROPA.
nesa
Nedelja, 30. 10. 2016. 16:47h
neregistrovan korisnik
zima je zabavna ako neko ima vozilo sa pogonom na sva cetiri tocka 4x4 a ostalo cak i lanci da se stave na pogonske je cist rizik znam iz iskustva
ABSESPASR
Nedelja, 30. 10. 2016. 13:08h
neregistrovan korisnik
Ti nisi pri sebi da ne upotrebim drugu reč u vezi, da zimi ne koristiš zimske gume, nego letnje. Letnje gume na toploti se omekšaju, dok na hladnoći se stvrdnu. Zimi zimske gume se omekšaju na hladnoći, dok leti se stvrdnu. Ove karakteristike su hemijske kombinacije legure i dodatka silike i ostalih specifičnih i tajnih tehničkih rešenja samih proizvođača određenih marki guma. P.S. Pljuješ državu gde hleb zaradiš. Tebe bih šutnuo pod hitno nazad za Srbiju!
vozac
Četvrtak, 27. 10. 2016. 22:19h
neregistrovan korisnik
Ne palite ovu decu da je voznja po snegu zabavna, jer njima i ovako ne treba mnogo ohrabrivanja da isprobaju svoje mogucnosti. Zato i ginu kao muve. Voznja je ozbiljna stvar i zahteva maksimalnu odgovornost vozaca. Onog momenta kad sednes za volan, jednom nogom si u grobu a drugom u zatvoru.
ljetne-gume-i-ljeti-i-zimi
Četvrtak, 27. 10. 2016. 16:50h
neregistrovan korisnik
Losem vozacu nece biti od pomoci ni gume od traktora. Mislim da me razumete sada,
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»