Prolećno sređivanje automobila u 5 koraka

Sećate se kako smo ranije maltene svakog vikenda tokom lepih dana bili svedoci raznih automobilskih majstorija naših komšija. Iako je danas skoro za svaku sitnicu potrebno posetiti servis, ipak ima stvari koje možete da obavite sami i pravi prolećni vikend pred nama posvetite svom automobilu. Polazimo od pretpostavke da ste zimske gume već zamenili letnjim i da vodite računa o intervalima za mali servis, kao i da vam je automobil tehnički ispravan.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

1.PRANJE SPOLJAŠNJOSTI
Sada je najvažnije da automobil dobro operete. Perionice nude detaljno pranje vozila pa se raspitajte za pranje odozdo jer je podvozje posle zime puno nečistoća, industrijske soli i rizle koja se posipala po putevima. Ako perete sami, prvo uklonite sve krupne nečistoće i vodom sperite prvi sloj prljavštine. Napravite bogatu penu i skinućete sve što je potrebno. Kompresor je uvek dobrodošao. Iz motornog prostora uklonite opalo lišće koje usled kiše može da zapuši odvode. Ne zaboravite na felne jer se tu taloži sva prljavština koju pokupimo sa puta, kao i kočiona prašina. One aluminijumske traže posebna hemijska sredstva za čišćenje.

 

2.PRANJE UNUTRAŠNJOSTI
Izbacite gumene patosnice i zamenite ih tekstilnim. Ako sami perete kabinu, izbacite sve krupne nečistoće i usisajte podove i sedišta. Očistite instrument tablu i čitavu konzolu, ali nemojte brisati vlažnim maramicama. One izjedaju gumu i plastiku. Bolje nabavite one posebne za korišćenje u automobilima. Sedišta nemojte da perete vodom, već suvom penom koja ujedno skida i fleke. Voda natapa sunđere i kasnije se od buđi iz sedišta šire neprijatni mirisi. Najprljaviji delovi unutrašnjosti su volan, „nebo“, stakla i tapacirunzi. Ako imate novca, priuštite vašem vozilu dubinsko pranje. Ako ne, uporne fleke na sedištima zamaskirajte novim presvlakama. Oslobodite prtljažnik od grebalica, lanaca za sneg i raznih anti-led sredstva.

 

3.DEZINFEKCIJA KLIME
Pre vrućina proverite kako radi klima-uređaj. Ako se iz ventilacije osećaju neprijatni mirisi, vreme je za čišćenje. Ti mirisi dolaze od nataloženih bakterija i gljivica u sistemu koje morate eliminisati ako ne želite da se razbolite. Dezinfikujte klima-uređaj sprejom za tu namenu (prodavnice auto-opreme, oko 500 dinara). Oni uništavaju bakterije i eliminišu neprijatne mirise. Ako sprej ne pomogne, možda je vreme da obavite servis klime gde će vam u servisu proveriti freon, filtere i naravno dezinfikovati klimu profesionalnim uređajima. Ovaj tretman košta 3-5.000 dinara.

 

4.ZAMENA FILTERA KABINE
Čestice polena, neprijatne mirise nastale usled trošenja guma i kočnica i štetne gasove iz saobraćaja – sve njih eliminiše filter kabine. Većina proizvođača preporučuje njegovu zamenu na svakih 10-15.000 km, a jedan od indikatora za to je i problemi sa magljenjem stakala u unutrašnjosti zbog zapušenog filtera koji više ne može da izbaci svu vlagu iz kabine. Sam filter je u većini modela smešten u unutrašnjosti kabine i ponekada je do njega teško dopreti. Ipak, uz malo strpljenja i veštine sve je moguće.

 

5. POTRAŽITE OŠEĆENJA
Proverite u kakvom su stanju metlice brisača. Tokom zime se oštećuju, a pljuskovi tek slede, pa vam ne treba dosadni problem večito polovično obrisanog prednjeg stakla. Proverite i po potrebi dopunite posudu sa tečnošću za vetrobran, ali onom letnjom. Isto tako, tokom čišćenja automobila proverite u kakvom su stanju kederi, jer po minusu i oni mogu da pretrpe oštećenja koja dovode do lošeg dihtovanja vrata, samim tim prodora vlage, kao i slabijeg hlađenja kabine.

Povezane teme: Pranje automobila, Klima-uređaj, Filter, Metlice brisača

Poslednji komentari

Nislija
Utorak, 05. 04. 2016. 21:54h
neregistrovan korisnik
Ja poznajem samo jednog koji ukljucuje klimu! :)
PanicMechanic
Ponedeljak, 04. 04. 2016. 12:47h
neregistrovan korisnik
За те паре наручи из иностранства силиконске метлице брисача. Трају неколико пута дуже, много су издржљивије, не пуцају, не шкрипе, итд. Трајаће ти годинама.
Srba
Ponedeljak, 04. 04. 2016. 08:43h
neregistrovan korisnik
Neka mi neko više objasni kako vlažne maramice nagrizaju gumu i plastiku, a pravljene su za brisanje najosetljivije bebine kože... Do tada ću nastaviti da ih koristim, ekstra obrišu i osveže! Pozdrav
Crni
Nedelja, 03. 04. 2016. 20:00h
neregistrovan korisnik
Jel se hvalis, il se zalis?
123
Nedelja, 03. 04. 2016. 11:56h
neregistrovan korisnik
Metlice mi koštaju 4000 din,za A 4....
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»