Čuvajte dokumenta na putu ili…

Napravili smo kratak pregled onoga što biste morali da obavite ukoliko u inostranstvu ostanete bez nekih bitnih stvari. Da ne biste od odmora napravili pakao, pre puta napravite kopije dokumenata, to vas može spasiti, ali ne zaboravite da ćete za sve što ste izgubili morati da platite, kako novcem tako i živcima i izgubljenim vremenom.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Saobraćajna i vozačka dozvola

 

Povedite računa jer se zahtev za promenu saobraćajne i/ili vozačke dozvole ne

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

može prijaviti preko diplomatsko-konzularnih odeljenja, već isključivo nadležnim organima u Srbiji. Uz to neophodno je pisanje izjava o razlozima i okolnostima pod kojima se to desilo. Dakle sve dok ne dođete u Srbiju ova dokumenta ne možete izvaditi, zato ih čuvajte kao oči u glavi.

 

Putno osiguranje

 

Ako izgubite putno osiguranje kontaktirajte osiguravajuću kuću u kojoj ste ga kupili. Njima ćete ostaviti sve potrebne podatke, kao i adresu na koju vam mogu dostaviti novo osiguranje. Za ovo ne treba plaćati nadoknadu.

 

Međunarodna vozačka dozvola i žuti karton

Gubitak dokumenata koje izdaje AMSS možete prijaviti našoj ambasadi ili direktno AMSS -u. Međunarodnu može izvaditi neko umesto vas sa potrebnim dokumentima, ali ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom nije moguće izvaditi na daljinu bez vlasnika i korisnika vozila.

 

Pasoš i lična karta

Nestanak odmah prijavite policiji ili ambasadi (konzulatu) i lična karta će biti proglašena nevažećom, a novu dobijate tek u Srbiji, dok za pasoš obavezno tražite potvrdu da ste gubitak prijavili. Čak i za ovu potvrdu morate imati broj pasoša (zato ga kopirajte pre puta) a izdaje vam se putni list sa kojim se možete vratiti direktno nazad u Srbiju.

 

Platna/kreditna kartica

Ako izgubite ovu karticu to odmah morate prijaviti banci kako bi je blokirali. Međutim, problem je u tome što većina banaka ne može da vam pošalje novu karticu u inostranstvo, pa praktično ne postoji način da podignete svoj novac, osim ako nekoga ranije niste ovlastili na vaš račun.

 

Ako ostanete bez novca

 

Ukoliko izgubite sav novac i/ili platne kartice, postoji mogućnost da neko od vaših prijatelja ili rodbine uplati novac na račun diplomatsko-konzularnog  predstavništva Republike Srbije u državi u kojoj ste, a tamo će vam isplatiti novac.

 

Zeleni karton

Ovaj dokument više nije potreban za većinu evropskih zemalja. Međutim, ako putujete ili samo prolazite kroz Makedoniju i BiH, biće vam neophodan. Ako ga na odmoru izgubite potrebno je da kontaktirate osiguravajuću kuću gde je zelena karta i kupljena i da tražite duplikat ili izdavanje novog kartona (plaćate pun iznos). Do tada ne smete voziti automobil u ovim zemljama jer se smatra da ste u prekršaju.

 

Ključevi od automobila

Uvek na put ponesite rezervne ključeve od automobila, jer ako ostanete bez njih u inostranstvu, morate pronaći zvanični servis vašeg vozila gde će vam poručiti novi ključ od fabrike a to može potrajati i nekoliko dana. Uz to, morate imati saobraćajnu dozvolu, a znajte da za novi ključ treba izdvojiti i po nekoliko stotina evra.

Povezane teme: Dokumenta, saveti, Auto Bild, Putovanje, Letovanje

Poslednji komentari

Putnik
Utorak, 18. 08. 2015. 13:29h
neregistrovan korisnik
Ideš u Grčku npr.
Nislija
Ponedeljak, 17. 08. 2015. 15:50h
neregistrovan korisnik
Nemas pojma sta pricas.
Dusan
Ponedeljak, 17. 08. 2015. 15:45h
neregistrovan korisnik
A šta ću ja u Makedoniji???
Marko
Ponedeljak, 17. 08. 2015. 13:30h
neregistrovan korisnik
Zuti karton se uzima ako je auto na lizing ili od nekog drugog (pravnog) lica ! Razlika je zeleni i zuti karton !!! A ova tzv, medjunarodna dozvola, ja ne znam ko to jos ide i trazi da mu je ,,naprave,, ! Cista pljacka i bacanje novaca...
Vlada
Ponedeljak, 17. 08. 2015. 12:38h
neregistrovan korisnik
Potpuno se slazem. Prevaranti iz AMSS. Proverio licno od Portugala do Rusije, od Engleske do Italije.. Niko ne trazi tu 'dozvolu'.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»