Čime po dubokom snegu?

Pored klasičnih lanaca za sneg postoje mnoga druga sredstva za povećanje trakcije koja se montiraju pre vožnje po dubljem snegu. Evo šta tržište nudi domaćim kupcima.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Svaka vožnja automobila po dubljem snegu zahteva i neko od sredstava za povećanje trakcije kako bismo mogli da se krećemo u ovakvim uslovima puta.

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

Zimske gume su važne kako bismo imali trakciju i po niskim temperaturama i kada je kolovoz prekriven snegom do svega nekoliko centimetara. Ipak, kada snega na putu ima više ili ukoliko redovno vozite deonicama gde su usponi i nizbrdice, onda su vam za sneg svakako potrebna dodatna sredstva za povećanje trakcije. Štaviše, i propisi nas obavezuju da u okviru obavezne zimske opreme imamo i lance (odnosno druga sredstva za povećanje trakcije) kada se krećemo putem prekrivenim snegom pogotovo van naselja ili tamo gde je ovo propisano saobraćajnim znakom.

 

Najpoznatiji su svakako lanci, ali su oni i davno prevaziđeni zbog komplikovane i duge montaže. Ipak, zbog niske cene kod nas su i dalje najviše zastupljeni u opremi vozača. Ukoliko nemate lance ili druga sredstva za povećanje trakcije kada je to neophodno, rizikujete kaznu od 3.000 dinara 

 

Lanci za sneg

Klasični lanci za sneg se najteže montiraju od svih sredstava za povećanje trakcije. Nažalost, upravo zbog toga su i najjeftiniji i posledično najčešći u

Pogledajte ponudu sajta mobile.de na srpskom jeziku.

prodavnicama kao i prtljažnicima vozača. Cena od svega 1.000 dinara pa naviše obećava muku sa montiranjem, često stajanje kako bi se lanci dotegli a neretko i prerano pucanje ili spadanje u toku vožnje. Ovo poslednje najčešće je uzrok neadekvatnih dimenzija lanaca za vaše točkove, pa pre kupovine obavezno uskladite mere jer petljanje lanaca oko točka može oštetiti vozilo. Ipak, ako ih i pored večito nejasnih uputstava uspešno montirate, performanse na snegu sa lancima su odlične.

 

Lanci – merdevine

 

Slični običnim lancima za sneg, ovi koji se nazivaju „merdevine“ razlikuju se od klasičnih po načinu montaže. Mislili smo da je sa ovim lancima postavljanje lakše,  međutim i kod ovih je uputstvo nejasno, pa računajte na više vremena i muke. U principu, potrebno ih je postaviti ispred točka i kopčati sa prednje strane uz pomoć gumene trake sa alkama. Dakle, i sa njima je potrebna prethodna vežba ukoliko ne želite da se na putu smrzavate pokušavajući da shvatite kako se montiraju. Koštaju nekoliko stotina dinara više od klasičnih lanaca, a ima ih u prodavnicama autoopreme. I sa njima su performanse po snegu odlične a nema potrebe za dotezanjem u toku vožnje.

 

Leptir lanci

Ova sredstva za povećanje trakcije mogu koristiti vozači čije gume imaju uzdužni kanal po gazećoj površini gde se ovaj tzv. leptir lanac postavlja. Na tom lancu su raspoređeni čvrsti metalni  delovi u obliku leptirovih krila sa rupom u sredini. Prema rečima proizvođača, te rupe kanališu sneg sa gume dok se zakrivljena krila zabadaju u podlogu i onemogućavaju klizanje i poboljšavaju trakciju. Performanse po ledu su još bolje jer zakrivljenja lako lome led pod gumom. Pre postavljanja potrebno je očistiti uzdužni kanal na gumi od kamenčića i postaviti lanac u njega i zatim sa posebnom  spojnicom pričvrstiti dva kraja. Sve za montažu nalazi se u pakovanju.

 

Navlake za točkove

Otkako su se pojavile, navlake za točkove su privukle pažnju većini vozača. Sam način montaže je nešto što zaista oduševljava jer s obzirom na materijal od kog su napravljene znate da se nećete iseći, da po montiranju neće pući i da vas neće ruke boleti. Jednostavno, navlaku za sneg je potrebno samo navući na točak i to je sve. Kada je reč o performansama po snegu sa navlakama, treba znati da su napravljene od posebne vrste platna koje sadrži vlakna zadužena za izbacivanje snega sa gazeće površine. Štaviše, ovaj materijal je odličan i za vožnju po ledu jer se doslovce lepi za led pa nema proklizavanja. Cena je oko 5.000 dinara, zavisno od dimenzija točka. Postoje i navlake za ekstremne uslove vožnje. 

 

Mreže za točkove

Mreže za točkove deluju ozbiljnije od navlaka jer kada se montiraju po celoj gumi raspoređeni su čvrsti kanapi od kevlara sa metalnim spojnicama koje razbijaju led i doslovce se zabadaju u sneg pa je trakcija sa njima odlična. Montiraju se na isti način kao i navlake na točkove, (potrebno ih je samo navući na točak), međutim sa mrežama ipak treba snažnija ruka jer su prilično čvrste. Kada ih postavite ne smete voziti brže od 50 km/h i obavezno ih morate demontirati kada naiđete na suvu deonicu puta. Koštaju oko 9.000 dinara,  a u pakovanju se dobijaju i rukavice i prostirka.

 

Jednopotezni lanci za sneg

Napredniji ali skuplji lanci za sneg koji pružaju odlične performanse po snegu ipak postoje. Kod ovih lanaca proces montaže je znatno olakšan, a na kraju ipak na gumama imate metalne, čvrste a lake karike koje se zabadaju u sneg i lako pokreću vozilo. Ovi lanci se brzo montiraju a još brže demontiraju (samo u jednom potezu). Tokom vožnje se sami zatežu a i alke imaju dodatak koji lomi led. Imaju i zaštitu za naplatke, ali sve to ima cenu – pa ova sredstva koštaju od 13.000 dinara pa naviše. Ipak, montiraju se za oko dva minuta po točku a skidaju za sekundu povlačenjem posebne kukice.

 

Opruge za sneg

Slično kao i leptir lanci, opruge za sneg se mogu postaviti samo na one pneumatike koji imaju uzdužni kanal. U njega naleže opruga od legure čelika ,a koja izbacuje sneg sa gazeće površine. Ove opruge se montiraju prilično lako i sve što je potrebno je da, prateći uputstvo, postavite oprugu u pravilan položaj naspram gume i posebnom polugom je podignete i namestite  u kanal na pneumatiku. Sve od neophodnog alata za montažu se dobija u pakovanju. Nakon što ste postavili oprugu potrebno je provozati automobil kako  bi ona dobro nalegla. Koštaju oko 7.000 dinara.

 

Pauk lanci

Ako se može reći da su neki lanci za sneg ekskluzivni onda su to ovi. Naime, poznata švedska firma Thule predstavila je „K-Summit“ lance pre nekoliko godina a namenjeni su svim automobilima, pogotovo onim sa malim klirensom (sportskim).  Montiraju se tako što se uzpomoć adaptera postavljaju samo sa spoljne strane točka, dok na samoj gumi lanac spaja čelične krampone. Sami se zatežu tokom vožnje, nema vibracija ni buke a ni straha od spadanja. Za sve ovo mora se platiti i to debelo, jer je početna cena oko 40.000 dinara

Povezane teme: Sneg, Saveti, Lanci za sneg, Navlake za točkove

Poslednji komentari

dragan
Utorak, 03. 02. 2015. 20:44h
neregistrovan korisnik
sve treba probati.
Dule
Ponedeljak, 02. 02. 2015. 15:35h
neregistrovan korisnik
Dejane, pusti slike i gume koje su na njima. Normalno je da se stavljaju na zimske gume ali slike su samo demostrativne prirode kako bi se bolje opisalo kako lanci izgledaju na gumama bez obzira da lu ih slikali na zimskim, letnjim ili univerzalnim gumama. Predmet clanka su pomocna sredstva za savladjivanje snega i leda. Izgled mreza, navlaka, opruga, lanaca raznih vrsta je dobro prikazan kako bi covek imao dobru sliku o tome. Ja na kolima imam zimske Michelin gume 17 inca koje po gumi kostaju ne manje od 25 000 din. Lance sigurno ne bih stavljao na letnje gume. Mada lanci su agresivni za gume i ostecuju aluminijumske felne pa ko ne zeli posle zime farbanje i sredjivanje felni bolje da ne vozi zimi sa lancima. I ako su lanci mozda najefikasniji ja bih se mozda odlucio za mrezu pre navlake jer je manje agresivna za gume i aluminijumske felne a i brzina od 50 km/h je dovoljna na snegu, cak i prevelika. I sa lancima takodje ne treba voziti na deonici puta gde nema snega ako hocete da ostane nesto od gume.Pozdrav!
Deki
Ponedeljak, 02. 02. 2015. 13:46h
neregistrovan korisnik
Samo zimske gume dobre i to je to pozzzz svima
ja
Ponedeljak, 02. 02. 2015. 13:34h
neregistrovan korisnik
Tenkom ili motornim sankama.
Dejan
Ponedeljak, 02. 02. 2015. 13:18h
neregistrovan korisnik
Nisi primetio da su na svim slikama osim jedne, sve letnje gume i to dobro istrosene !!! Koja je svrha reklamirati opremu za extremne zimkse uslove a sve se montira na letnje gume !!! Kad je sneg preko 30cm, naj bolje ostati kuci...
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»