Kada pirotehnika ošteti vaš automobil

Rakete, petarde, prskalice… kroz njih mladi (a i stari) izražavaju radost i veselje tokom praznika. Vlasnici automobila ne dele tu radost jer dobro znaju kakvom bombardovanju su izložena njihova vozila. Evo šta možete uraditi u slučaju da je vaše vozilo pretrpelo štetu tokom minulih praznika.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Svake godine ista priča, za Novu godinu i ostale praznike u našim gradovima

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

ispuca se na stotine hiljada raznih pirotehničkih sredstava. U tome prednjače najmlađi, da ne kažemo deca koja ne vode previše računa o svojoj i tuđoj bezbednosti pa im često stradaju prsti, šake,  butine…

 

Naravno, stradaju i automobili pri čemu ne želimo da umanjimo značaj ljudskih

Pogledajte ponudu sajta mobile.de na srpskom jeziku.

povreda, daleko od toga, ali opet činjenica je da mnoga od pomenutih pirotehničkih sredstava završe i na krovovima i haubama naših automobila. 

 

Zašto su petarde i rakete tako opasne?

Pirotehnika, naročito rakete, sagoreva na izuzetno visokim temperaturama i ozbiljno oštećuje farbu i limariju vozila. Rakete bazirane na fosforu gore na preko 3.000 stepeni Celzijusa dok pirotehnička sredstva sa crnim barutom sagorevaju na oko 2.000 stepeni Celzijusa. Kada varnice od raketa padnu na haubu, bez pardona sagorevaju lak i boju. U odnosu na njih, petarde su gotovo bezazlene jer čak i one najjače nanose manju štetu vozilu u odnosu na rakete.

 

Da li obavezno osiguranje pokriva ovu štetu?

 

Nažalost, ne. Obavezno osiguranje ne pokriva štetu nastalu pirotehničkim sredstvima. U ovom slučaju vredi samo puno kasko-osiguranje koje oštećenje nastalo od pirotehnike tretira kao vandalizam i kao takvog ga pokriva. U takvom slučaju, popravku plaća osiguravajuća kuća, uz učešće vlasnika vozila, već kako je dogovoreno polisom osiguranja pa pre aktiviranja kasko-osiguranja treba proveriti koliko je učešće.

 

Šta ako nemam kasko?

 

U tom slučaju tražite od počinioca da vam nadoknadi štetu, a ako on to odbije treba ga tužiti za načinjenu materijalnu štetu. Nažalost, tek u retkim slučajevima počinilac je poznat, a čak i tada je često reč o maloletniku koji ne može odgovarati za štetu. U svakom slučaju, ako se odlučite za ovaj korak, trebaće vam svedoci, procena štete osiguranja, dobar advokat i strpljenje pošto sudski procesi traju godinama.

 

Kako da sami sanirate štetu?

Uz malo sreće, oštećenje nije tako ozbiljno kao što deluje na prvi pogled. U slučaju da na farbi imate oštećenja od pirotehnike sa crnim barutom (crne fleke) prilično efikasno će ih ukloniti obično pranje i poliranje. U slučaju da je oštećenja nanelo fosforno punjenje koje sagoreva na visokim temperaturama jedini lek je farbanje i lakiranje cele oštećene površine što ume da košta od 12.000 do 14.000 u kvalitetnijem servisu.

 

Savet plus:

 

Nemojte predugo čekati da automobil odvezete u kvalitetni limarski servis na procenu oštećenja. Nakon stručnog pregleda tamo će vam reći da li postoji rizik od nastanka korozije i koje korake treba preuzeti za otklanjanje oštećenja.

Povezane teme: Pirotehnika, Petarde, nova godina, Saveti

Poslednji komentari

Svetislav
Ponedeljak, 19. 01. 2015. 08:57h
neregistrovan korisnik
Ja sam imao problem sa soferkom, pala mi je petarda na soferku u toku voznje i pukla je soferka. U takvim situacijama nemoguce je pronaci ko je bacio petardu sa terase, samim tim i naplatiti nekome soferku. Nakon ovog iskustva, poceo sam da osiguravam stakla, i od tada toplo preporucujem svima da to rade.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»