Opasnosti jesenje vožnje

Putevi su klizavi, vidljivost sve slabija, a mi se sve teže razbuđujemo. Ipak, sada je potreban dodatni oprez jer jesen je doba godine kada morate da se prilagodite otežanim uslovima tokom vožnje. Evo gde treba biti posebno pažljiv.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Napolju je sve tamnije a kiša, magla i tmurno vreme utiču na vozače i njihove vozačke sposobnosti mnogo više nego što mislite. Uz teže razbuđivanje i slabiju koncentraciju za volanom, i putevi su sve klizaviji. To su tipične jesenje opasnosti na koje moramo da računamo i da se zbog toga prilagodimo novim uslovima i izbegnemo ih.

 

Pogotovo je opasno lišće koje pada sa drveća i puteve čini neverovatno klizavim. Kolovozi van grada su posebno rizični, a tamo u toku jeseni morate računati i na divljač koja je sada aktivna i predstavlja neverovatan rizik. Zato vozite oprezno i

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

poštujte sledeće savete: kada je vidljivost loša i kada je napolju kiša, neka vam budu uključena oborena svetla i usporite tempo. Iako nema snega i leda, znajte da je put kočenja i sada mnogo duži nego po suvom kolovozu. Zato je vreme da pravite veće rastojanje od vozila ispred. Takođe, obezbedite reflektujuće prsluke za sve putnike, odnosno imajte ih onoliko koliko imate sedišta u vozilu. Jer, ukoliko stanete pored puta i napustite vozilo, po ovakvom tmurnom vremenu i bez sigurnosnog prsluka niko vas neće uočiti na vreme.


1.Blato

Sezona žetve traje do decembra, a traktori koji sa njiva izlaze na put ostavljaju velike količine blata za  sobom. Ovde je ogroman rizik od proklizavanja koji se može dogoditi čak i pri običnom preticanju. Savet: sklonite nogu sa pedale gasa i napravite veće rastojanje jer ovde se put kočenja opasno produžava. 

 

2.Magla

Uvek dolazi niotkuda ali brzo. Ovde je najvažnije imati maglenke, voziti sporo i držati veće rastojanje. Zavisno od vidljivosti morate prilagoditi brzinu: 50 metara jednako 50 km/h. Zadnje svetlo  za maglu uključite samo ako je vidljivost manja od 50 metara, a najveća brzina tada neka bude 50 km/h.

 

3.Nevreme

Jesenje oluje svake godine prave sve ozbiljniju štetu. Drveće koje se sruši često bude uzrok mnogih saobraćajnih nezgoda a posebno u šumovitim delovima kada

Pogledajte ponudu sajta mobile.de na srpskom jeziku.

vozačima blokira put. Savet: obratite pažnju na upozorenja koja se emituju na radiju ili televiziji i znajte da je nekad mnogo bolje napustiti vozilo u slučaju jake oluje.

 

4.Divljač

Nemojte potcenjivati opasnosti koje vrebaju zbog životinjskih koridora kojima mi prolazimo automobilima. Ako vozite 50 km/h, pri udaru se težina životinje uvećava čak 25 puta! Rizik je najveći u sumrak i ranu zoru, pa obavezno poštujte znakove upozorenja, smanjite brzinu i uvek budite spremni na kočenje. 

 

 

5.Lišće

Opalo jesenje lišće i vlaga čine naše puteve nalik klizavom tepihu. Posebno oprezni budite prilikom vožnje kroz šumovite predele gde često duva vetar. Ovde je najvažnije da usporite i da zaboravite na nagle pokrete upravljačem, kako automobil ne bi proklizao.

 

 

Bonus savet

 

Ne samo da vi treba da budete dobro pripremljeni i koncentrisani tokom jeseni, već ovo važi i za vaš automobil. Proverite i po potrebi zamenite metlice brisača. Proverite antifriz i sipajte zimsku tečnost za stakla, uklonite nečistoće sa odvoda i ventilacije, zamenite kabinski filter i sprečite zamagljivanje prozora koju uzrokuje vlaga.

Povezane teme: Jesen, Saveti, Vožnja, Lišće, Nevreme

Poslednji komentari

Daca
Nedelja, 23. 11. 2014. 00:29h
neregistrovan korisnik
Kakve gluposti !
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»