Provera ulja – na pravi način!

Motorno ulje – tečnost za dug život motora. Upravo zato, čovek bi pomislio da vozači proveru nivoa i stanja ove „životne“ tečnosti shvataju ozbiljno. Jer ipak, na taj način izbegavamo ozbiljna oštećenja motora. Ali, ne! Realnost je zastrašujuća, jer u našoj proveri više stotina vozila, čak jedan od pet vozača vozili su sa premalo ili previše ulja u motoru.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Provera: Izvadite šipku, obrišite je, ponovo je umočite i zatim proverite nivo. Kako ne biste poremetili rezultate, držite šipku vodoravno.

Takođe, što je vozilo starije, to se nebriga povećava pa kod svakog četvrtog nivo motornog ulja nije dobar.

Sačekajte: Motornom ulju treba vreme da se spusti u posudu. Zato proveru nivoa ulja obavite tek posle 5-10 minuta od gašenja motora.

Ovo je potpuno nepotrebno jer je provera ulja toliko jednostavna i laka. Na svakih 500-600 km samo treba otvoriti haubu i ovoj proveri posvetiti dva minuta vremena.

Sipanje ulja: Oprezno, nemojte sipati previše ulja! Kod većine automobila mala je razlika, tek nešto više od litar, između minimuma i maksimuma.

Treba znati da normalna potrošnja ulja na 1.000 pređenih kilometara varira

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

između 0,1 i 0,3 litra. Doduše, neki proizvođači imaju i veću toleranciju koja ide čak i do litra. Ipak, u uputstvu automobila najčešće stoji samo koja vrsta motornog ulja  je potrebna i na koliko pređenih kilometara ga treba menjati.

Odlaganje: Masne krpe i konzerve ulja ne treba da ostanu u dvorištu ili bilo gde u prirodi, pravilno odlažite smeće pogotovo kada je reč o otpacima od motornog ulja.

Razumete li oznake?

 

Na etikama odmah uz viskoznost recimo 5W-30, nalaze se i slovne oznake koje treba znati. Tako primera radi, evropsko motorno ulje podeljeno je po klasama: A označava ulje za benzinske motore u putničkim automobilima, B je za dizel

Pogledajte ponudu sajta mobile.de na srpskom jeziku.

agregate u putničkim vozilima i  kombijima. C je za dizel motore sa filterom čestica (DPF). E je za velike i snažne radne dizel motore i teške kamione. Na američkim motornim uljima postoji i oznaka za kvalitet, pa recimo S znači da je ulje za benzinske a C za dizel motore, dok dodatna slova posle S ili C označavaju kvalitet ulja, primer SL ili SM. Što je drugo slovo bliže kraju abecede to  je ulje kvalitetnije.

 

Bonus savet

Neretko je otvor za sipanje motornog ulja prilično duboko u motornom prostoru. To najčešće znači da ćete pri sipanju prosuti makar malo okolo. Nabavite levak i nema šta da brinete. Na taj način skratićete i vreme dopune jer nećete brisati druge delove motora od ulja, a sačuvaćete i prirodu jer znajte da samo jedan litar motornog ulja zagadi čak milion litara vode! 

Povezane teme: Provera ulja, Ulje, Saveti

Poslednji komentari

NLO-Castrol
Sreda, 08. 10. 2014. 22:29h
neregistrovan korisnik
Na mesecu je ulje najkvalitetnije, probajte TDIjevci da se tamo snabdevate!
Sto-ne-volim-kad-ljudi-lazu
Sreda, 08. 10. 2014. 22:27h
neregistrovan korisnik
TDI ne trosi ulje jedino kad stoji!
Slavisa
Sreda, 08. 10. 2014. 21:00h
neregistrovan korisnik
Kako moze biti normalna potrosnja ulja 0,3 litra na 1000km? To znaci da auto potrosi 3 litre na 10.000 km.To je stvarno glupost ko pise ovakve nebuloze.Meni auto od zamene do zamene ( 10.000km) potrosi oko 0,3 litra.
Pera
Sreda, 08. 10. 2014. 16:16h
neregistrovan korisnik
Vozim Mazdu 3 1.6 MZ-CD (HDI motor koji je Mazda dodatno unapredila pre ugradnje u svoje modele) presla 213 000 km, kod mene 63 000 km i za to vreme 6 puta sam otvorio haubu kad sam radio redovne servise.
Pera
Sreda, 08. 10. 2014. 15:21h
neregistrovan korisnik
Vozim Mazdu 3 1.6 MZ-CD (HDI motor koji je Mazda dodatno unapredila pre ugradnje u svoje modele) presla 213 000 km, kod mene 63 000 km i za to vreme 6 puta sam otvorio haubu kad sam radio redovne servise.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»