Kada se treba otarasiti stare navigacije?

"Na kružnom toku izaberite drugi izlaz“ – reče ženski glas sa navigacije. Burna reakcija vozača –„Molim? Pa kako kad ovde nema kružnog toka?!“ E, to se dešava sa starim navigacijama, a vremenom i mape zastare pa je neophodno znati kada zapravo zastarevaju navigacioni uređaji.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Koliko često treba ažurirati mape na navigacionim uređajima?

 

Nove mape izlaze svakog kvartala, ipak, dovoljno ih je jednom godišnje ažurirati,

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

jer, budimo realni, novi putevi i ulice u Evropi ne niču baš preko noći. Važno: Neki  proizvođači omogućavaju stalno besplatno ažuriranje mapa, ukoliko se u roku od 30 dana nakon kupovine registrujete na njihovoj internet stranici.

 

Koliko koštaju nove digitalne mape?

Zavisno od provajdera, mape za evropske zemlje kreću se između 50 i 100 evra. Neki proizvođači navigacionih uređaja i mapa dozvoljavaju stalno ažuriranje čak i

Pogledajte ponudu sajta mobile.de na sprskom jeziku.

za stare uređaje koji su kupljeni odavno. Da li vredi nabavljati novi softver za  navigaciju staru tri-četiri godine? Ne, oni koji često putuju i redovno koriste navigaciju, treba da uzimaju novi softver samo za uređaje stare do dve godine.

Inače, ako je navigacija starija od dve, tri godine, mnogo je bolje kupiti novi navigacioni sistem sa kompletno novom tehnologijom. 

 

Koliko koštaju novi uređaji za navigaciju?

 

One koje nude besplatno doživotno ažuriranje mapa kreću se od oko 200 evra. Navigacioni programi za mobilne telefone su najčešće besplatni, ali takvi traže stalni pristup internetu pa su, za mnoge, neupotrebljivi u inostranstvu. Takođe, u nekim zemljama u inostranstvu  je dostupna i usluga koja pruža informacije o gužvama u realnom vremenu, a naplaćuje oko 20 evra godišnje.

 

Stara navigacija i dalje dobro navodi, zašto bi kupovali drugu?

 

Iako stara navigacija dobro radi, ipak njena memorija često nije  dovoljna za veću količinu novih podataka. Takođe, na starim navigacionim sistemima ne možete koristiti savremene usluge poput informacija o stanju na putevima u realnom vremenu ili druge „lajv“ usluge, poput vremenske prognoze i tome slično.

 

Šta da radimo sa starim navigacionim uređajima?

 

Dobro očuvane i funkcionalne navigacije uvek možete prodati.  Na aukcijskim sajtovima cene za starije polovne se kreću između 20 i 30 evra. Najčešće ih kupuju ljudi koji ne voze mnogo i retko koriste GPS sisteme. Dakle, ili to, ili možete da ih bacite, odnosno reciklirate.

Povezane teme: Saveti, Navigacija, GPS, Mape

Poslednji komentari

spasoje
Nedelja, 25. 10. 2015. 12:51h
neregistrovan korisnik
Drug kako da to instaliram tj nadjem svi su ne doreceni
Djope
Utorak, 24. 06. 2014. 09:11h
neregistrovan korisnik
IGO navigacija i mobilni telefon, našao softver i uputstvo za instalaciju na torentima i za 20 minuta imam savršenu navigaciju, mogu da se koriste sve standardne mape koje odgovaraju rezoluciji telefona za čitav svet. Mape skidate takođe sa torenta za DŽABE!. Ne razumem se u računare ali sam našao fenomenalno uputstvo, sve što vam treba je malo poznavanja engleskog jezika.
Miki
Ponedeljak, 23. 06. 2014. 22:36h
neregistrovan korisnik
Није поента предности ЏПС уређаја над мобилним телефоном, то што мобилни евентуално има "свежије" мапе!!! Улице се не мењају тако често, и ако се нешто промени "промашићете " пар десетина метра. Незнам одакле нашим људима неодољива потреба да се свему супростављају и износе оргинална мишљења. Добар ГПС кошта безмало као најбољи мобилни телефон, за паметног је све речено.
neko-ko-zna
Ponedeljak, 23. 06. 2014. 16:21h
neregistrovan korisnik
Nadjite na internetu, citajte malo forume, sajtove, ili u krajnjem slucaju nadjite nekoga ko za cenu od 500-1000 dinara ubacuje softver u vas android telefon. Mape naravno opet nadjite na netu, citajte malo informisite se ili opet platite nekome 500-1000 dinara update mapa i to je to. Naravno ovo je sve na crno, ali i nama srbima je crno tako, da podrzavam, mada ko ima para platite, jes da kosta ali je lakse, a i ovi koji rade nove mape imace sredstva da nastave svoj posao. Samo zapamtite android sa 3.5 ili 4 " ekran minimum i iGO navigacija, sve zajedno ne vise od 2000 din. i to je to. Jeste GPS uredjaji su bolji, ali i vise kostaju.
Miko
Ponedeljak, 23. 06. 2014. 05:38h
neregistrovan korisnik
Свакодневно користим навигацију....Нико, осим Срба ваљда, није још упоређивао добар ГПС уређај, са апликацијом на телефону! Толика је разлика у свему да нема никаквог смисла наводити појединачно разлике. Уосталом, добар ЏПС кошта као бољи мобилни телефон.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»